Akutmottagningen för ögonsjukdomar, Ögon-öronsjukhuset
Nyckelord:På akutmottagningen undersöker och vårdar vi patienter i alla åldrar som behöver specialiserad sjukvård. Ring innan du uppsöker jouren. Du behöver en akutremiss från en läkare för att få vård.
Det är bara patienter med allvarliga ögonskador, ögonbesvär eller ögonsjukdomar som kräver akut vård som kan få vård utan remiss.
Vi har öppet alla dagar om året. Nattetid mellan 22.00 och 07.00 vårdar vi bara patienter som behöver akut vård efter en konsultation som har gjorts på förhand.
När du kommer till akutmottagningen gör våra professionella hälso- och sjukvårdsexperter en bedömning av vårdbehovet och hur akut ärendet är. Vi vårdar patienter i prioritetsordning, inte utifrån när de kom in. Därför kan en patient som har kommit in efter dig få vård före dig.
Du kan bara ringa direkt till telefontjänst för ögonsjukdomar
- i nödsituationer eller om du har en fråga som gäller vården du har fått på akutmottagningen
- om du nyligen har genomgått en ögonåtgärd och du börjar uppvisa sådana ögonsymtom som nämns i hemvårdsanvisningarna och du inte kan kontakta din egen enhet för ögonsjukdomar, till exempel på nätter eller veckoslut.
- På vardagar är det bra att komma till vår akutmottagningen mellan 8 och 12. Efter klockan 15 har vi mindre bemanning på vår akutmottagning.
- Kom till akutmottagningen med kollektivtrafik eller låt någon annan skjutsa dig. Det är mycket troligt att du inte kan köra bil efter en undersökning eller vårdåtgärd. I samband med en ögonundersökning kan det hända att du får ögondroppar som gör att du ser suddigt.
- Om du använder linser, ta även med glasögon.
- Ta med en uppdaterad läkemedelslista och de läkemedel du använder regelbundet. Ibland kan väntandet dra ut på tiden.
- På akutmottagningen förnyar vi inte läkemedelsordinationer. Om du vill förnya ett recept, ta under tjänstetid kontakt med den enhet som vårdar dig.
- Ibland kan väntandet dra ut på tiden – ta vid behov med till exempel något att dricka och ett mellanmål. Det finns ett par kaféer och butiker i området, men de har inte alltid öppet.
- Om du uppvisar ögon- eller synsymtom ska du i första hand uppsöka din egen hälsocentral, hälsocentraljouren eller en privatläkare om du så vill. Vid behov kommer den undersökande läkaren att göra en remiss enligt anvisningarna från den jourhavande ögonläkaren vid HUS Ögonsjukdomar.
- Ring Jourhjälpens avgiftsfria nummer 116 117 innan du uppsöker en akutmottagning i Nyland.
- Om du nyligen har genomgått en ögonåtgärd eller om du inte kan kontakta din egen enhet för ögonsjukdomar, till exempel på nätter eller veckoslut, och du börjar uppvisa sådana ögonsymtom som nämns i hemvårdsanvisningarna, kan du ringa direkt till Telefontjänst för ögonsjukdomar på nummer 09 471 73400.
På hälsocentralen behandlas flera ögonbesvär
- Varig ögoninfektion
- Allergirelaterade ögonsymtom
- Ögonlocksinfektioner (bland annat vaglar)
- Repor på ögats hornhinna (erosion)
- Borttagning av främmande föremål (skräp) på ögats yta
- Grundläggande diagnostik och behandling av torra ögon
- Blödning på ögats yta (sugillation) – kräver oftast inte behandling
Patientportalen Maisa (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
Du kan sköta ärenden hos oss genom att logga in i patientportalen Maisa. När din vårdrelation inleds får du noggrannare information om vilka av Maisas tjänster du kan använda. Tjänsterna är bland annat tidsbokningar och blanketter för förhandsinformation.
Patientguide
I vår Patientguide hittar du svar på de vanligaste frågorna före, under och efter vården.
Ögonsjukdomar.fi (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
Mer information om ögonsjukdomar finns i Hälsobyn. Hälsobyn är en webbtjänst inom specialistvården.