Giftinformationscentralens festen för våren
Påsken är vårens fest då man enligt traditionen smyckar sitt hem med gula blommor, videkissor och rajgräs. Under påsken får Giftinformationscentralen frågor om växters giftighet. Valborgsfirandet märks hos Giftinformationscentralen främst i form av samtal om alkohol och vappenballonger.
Påsklilja, tulpan och hyacint
Hela växten, speciellt löken, innehåller ämnen som har irriterande egenskaper och om man äter den kan den orsaka lindriga magsymtom (till exempel illamående och kräkningar). Om man har smakat på den, räcker det att skölja munnen efteråt.
Krysantemum, påskkaktus, videkissor
Växten är ofarlig och inga behandlingsåtgärder behövs.
Rajgräs
Påskgräs (Lolium) är lätt giftigt, men det finns inga kända fall där det skulle ha orsakat några symtom hos människor. Ett mindre intag av gräs eller frön som används som påskdekoration kräver inga vårdåtgärder.
Påskäggsomslag (aluminiumfolie)
Aluminiumfolie är ofarlig som engångsdos. Inga behandlingsåtgärder
Folieballonger, serpentiner och ansiktsfärger
Folieballonger, serpentiner och färgämnen som lossnar från dem, samt ansiktsfärger, är ofarliga och inga behandlingsåtgärder behövs.
Vappenballonger (helium)
En liten mängd heliumgas som inandats är ofarlig. Helium ersätter syret i inandningsluften och kan förutom ”Kalle Anka”-rösten orsaka symtom som beror på syrebrist, såsom huvudvärk och svindel.
Alkoholdrycker
Redan små mängder stark alkohol kan orsaka förgiftningssymtom hos små barn.
Mjöd
Mjöd kan innehålla en aning etanol (vanligen under 1%). Små mängder utgör inte förgiftningsrisk ens för små barn.