Benbildningsdefekter i kranialsuturer
Nyckelord:Kraniosynostos, dvs. förtida benbildning av en eller flera kranialsuturer, är en av de vanligaste missbildningarna i huvudet och ansiktet efter läpp- och gomspalter. Vi behandlar benbildningsdefekter i kranialsuturer på Parksjukhus och Nya barnsjukhuset.
Årligen konstateras ca 50 nya kraniosynostoser i Finland. De vanligaste är benbildningsdefekter i en kranialsuturer, mera sällsynta är syndrom där flera kranialsuturer har förbenat sig.
Som ett resultat av kraniosynostos är skallens form avvikande. Typiska drag varierar enligt vilken sutur det är fråga om. När benbildningen av en sutur förhindrar skallen från att växa på ett visst område, leder detta till förändringar i hjärnans tillväxt på andra håll i skallen.
Kraniosynostoser kan också vara förknippade med störningar i hjärnfunktionen. De flesta kraniosynostoser kan upptäckas utan en röntgenundersökning. En röntgenundersökning utförs när behandlingen planeras.
Vi behandlar missbildningar i skallen med operationer som korrigerar formen på skallen och skapar utrymme för hjärnan att växa. Operationen utförs som teamarbete mellan plastikkirurger, en barnneurokirurg och anestesiläkare. Efter den operativa behandlingen följer vi upp situationen på mottagningen med jämna mellanrum, vid behov fram till vuxen ålder, så att eventuella senare störningar i hjärnfunktionen eller tillväxten kan åtgärdas i tid om det behövs.
Enheter
Operations- och anestesiavdelning, Nya barnsjukhuset
På Nya barnsjukhusets Operations- och anestesiavdelning vårdar vi patienter under 16 år.
Vårdavdelning Rymden, Nya barnsjukhuset
På vårdavdelning Rymden på Nya barnsjukhuset behandlar vi osteopatiska och muskuloskeletala sjukdomar och skador samt vårdar neurologiska och…
Plastikkirurgiska polikliniken och Läpp- och gomspaltcentret Husuke, Parksjukhuset
På Läpp- och gomspaltcentret Husuke på Parksjukhuset behandlar vi läpp- och gomspalt, benbildningsdefekter av kranialsuturer (kraniosynostoser) samt…