Specialisering i neurologi
Specialisering i neurologi erbjuder en möjlighet att sätta sig in i nervsystemets sjukdomar – allt från akuta tillstånd till behandling av sällsynta sjukdomar. På den här sidan får du lära dig mer om specialisering i neurologi och utbildningsvägen inom HUS.
Specialiteten neurologi omfattar det centrala och perifera nervsystemet samt sjukdomar i motorändplattan och muskler. Området omfattar allt från symtomrelaterad diagnostik till specifika behandlingar av sällsynta sjukdomar. Området innefattar omedelbar vård i akuta neurologiska nödsituationer samt långtidsuppföljning av och rehabilitering vid kroniska sjukdomar.
En specialistläkare i neurologi kan arbeta vid en akutmottagning, en intensiv- och övervakningsavdelning, en vårdavdelning på ett akutsjukhus, på ett rehabiliteringssjukhus eller vid en tidsbokningspoliklinik, ofta som en del av ett mångprofessionellt team.
Förutom inom den specialiserade sjukvården arbetar neurologer dessutom bland annat som konsulter inom primärvården, inom den privata sektorn, med expertuppgifter och administrativa uppgifter, inom läkemedelsindustrin samt som lärare och forskare. Specialiteten utvecklas hela tiden och drivs av aktiv forskning.
Vid neurologiska kliniken bedriver vi internationellt högklassig forskning inom många neurologiska områden, och forskningsgrupperna lär gärna känna de personer som specialiserar sig inom deras forskningsområde samt involverar dem i forskningen. Forskningsledigheter och -finansiering riktas till unga forskare, vilket ger en möjlighet att utvecklas till en riktig toppexpert inom området!
Inom HUS neurologi finns möjlighet att utföra den specialiseringstjänstgöring som ingår i specialistutbildningen i neurologi. Universitetssjukhusets externa tjänster inom HUS erbjuds på Hyvinge, Jorv, Lojo, Pejas och Borgå sjukhus samt inom Södra Finlands samarbetsområde vid Södra Karelens, Kymmenedalens, Norra Kymmene och Päijänne-Tavastlands centralsjukhus. Universitetsskedet utförs vid Mejlans sjukhus.
Utbildningsvägen för neurologi inom HUS
- Din utbildningsväg fungerar bäst när du genomgår hälsocentralstjänstgöring, sidotjänstgöring och centralsjukhusperioden i neurologi innan din period på universitetssjukhuset. I olika livssituationer kan man behöva göra en mer individuell plan för detta, och det går att komma till universitetssjukhuset i ett tidigare skede också.
- Under centralsjukhusperioderna genomgår man ofta en väl handledd, systematisk introduktion och utbildning samt får mångsidigt patientmaterial i en vårdavdelnings- och poliklinikmiljö.
- Under universitetssjukhusperioden stärks de grundläggande färdigheterna, och kompetensen även inom mer sällsynta sjukdomar utökas och fördjupas. Detsamma gäller för diagnostik och vård som utförs på tertiärsjukhus samt akuta neurologiska problem.
- Under universitetssjukhusperioden arbetar den som genomgår specialistutbildning i neurologi på neurologiska vårdavdelningar, polikliniken, jouren, som konsult vid intensiv- och övervakningsavdelningarna samt inom övervakningen av cirkulationsstörningar i hjärnan. Läkaren under specialistutbildning arbetar på avdelningarna och jouren med en äldre läkare och på polikliniken med konsultationsstöd av en äldre läkare.
- Under specialistutbildningen introduceras man till följande delområden: akutneurologi, cirkulationsstörningar i hjärnan, neuroimmunologi, infektioner i det centrala nervsystemet, epilepsi, rörelsestörningar, minnessjukdomar, sjukdomar i det perifera nervsystemet och musklerna, huvudvärkssjukdomar, störningar i sömn- och vakenhetsnivå, hjärnskador, neuroonkologi och neurologisk rehabilitering.
- Tre års arbete som läkare under specialistutbildning i neurologi vid Mejlans ger beredskap för alla dessa kompetensområden. Under det tredje året skapas förutsättningar för självständig kompetens.
- Specialistutbildningen omfattar arbetsplatsutbildningar varje vecka. Dessutom ger vi den som genomgår specialistutbildning möjlighet att delta i nationella och internationella utbildningar utanför arbetsplatsen.
- Vår kliniks aktiva forskningsverksamhet och möjligheterna till forskningsledighet skapar utmärkta förutsättningar för att kombinera det kliniska arbetet med forskning.
- Mångsidighet
- Stöd från erfarna specialistläkare som känner till det senaste inom forskningen
- Man får bekanta sig med sällsynta sjukdomar och behandlingar
- Mångprofessionalitet och specialitetsöverskridande samarbete
- Många läkare under specialistutbildning – bra kamratstöd
- Rimlig jourbelastning med gediget stöd från äldre läkare
- Omfattande möjligheter till forskningsarbete
Kontakta oss i god tid så planerar vi det här tillsammans! Oftast rekommenderar man att påbörja specialiseringsskedet inom neurologi på ett central- eller regionsjukhus och att göra universitetssjukhusperioden (24–36 månader) i slutskedet av specialiseringen. Man tar hänsyn till de individuella situationerna för att skapa en tillräckligt mångsidig helhet utifrån tjänstgöringarna. På sidan Laaketieteelliset.fi finns heltäckande information om specialistutbildningen och om hur man söker den.
Om du funderar på en specialistutbildning inom neurologi eller redan har fått studierätt, kontakta i ett tidigt skede överläkare Sami Curtze eller linjedirektören för neurologi Tiina Sairanen.
Om du veta mer om specialistutbildning generellt så svarar utbildningsläkarna Sini Laakso och Silja Räty gärna på dina frågor.