Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 22.2.2024 13.57

I HUS område pågår en skabbepidemi som inte ens läkemedel alltid biter på

Nyckelord:
  • ihosairaudet
  • syyhy
  • epidemia

Antalet patienter med skabb har ökat märkbart i HUS område redan under flera års tid. Till HUS har det också inkommit fler remisser än tidigare om patienter på vilka tidigare behandlingar av skabb inte har haft någon effekt. Skabb kan först behandlas hemma med egenvårdsläkemedel från apoteket, men om smittan inte ger med sig är det bra att vända sig till yrkesutbildad social- och hälsovårdspersonal.

Nainen levittää ihovoidetta käsivarrelle

I samband med behandling av skabb är det bra att dagligen smörja in torr hud med bassalva för att upprätthålla hudens fuktighetsbalans.

Enligt överläkare Katariina Hannula-Jouppi som är linjedirektör för hudsjukdomar kan man redan tala om en småskalig skabbepidemi.

”Medan permetrinsalva tidigare var effektiv mot skabb, har man nu ofta varit tvungen att lägga till ivermektintabletter som tas genom munnen och byta ut permetrinsalva mot annan lokal behandling, som svavelvaselin som blandas på apoteken. Situationen är den samma även på andra håll i Finland”, säger Hannula-Jouppi.

Dåligt behandlad skabb medför kostnader

Effekten för permetrin som används som läkemedel mot skabb har försämrats och det har både patienter och läkare belägg för och erfarenhet av. Det finns ännu inte helt ostridiga vetenskapliga bevis på resistens det vill säga motståndskraft mot permetrin. Dessutom är läkemedel mot skabb mycket dyra i Finland, vilket påverkar användningen av dem.

Enligt Hannula-Jouppi är det allmänt önskvärt att i synnerhet ivermektin blir ersättningsgillt och att priset på alla läkemedel mot skabb fås ner så att alla får tillgång till behandlingen.

”På grund av bristen på resurser kan dåligt behandlad skabb när den sprider sig komma att utgöra en betydande kostnad för hälso- och sjukvårdssystemet och innebära en orimlig situation för enskilda patienter eller familjer. Det är på sin plats att samhället ingriper i situationen” säger Hannula-Jouppi som också är ordförande för Finlands hudläkarförening.

Så här identifierar du skabb

Skabb orsakas av ett kvalster som är 0,3–0,4 millimeter stort. Kvalstret gräver små gångar i huden och i slutet av gångarna lever det och lägger ägg. Skabbkvalster smittar i allmänhet vid hudkontakt och från gemensamma sängkläder.

Skabb smittar redan under den symtomfria fasen. Därför är det viktigt att berätta om det för personer som eventuellt kan ha smittats. Det sprider sig vanligtvis till personer som man har haft långvarig kontakt med, såsom familjemedlemmar och sexpartner.

Symtomen kommer i regel 3–8 veckor efter smittan. Svår klåda förekommer i synnerhet på kvällarna och nätterna. På huden uppkommer små blåsor, knottror och skrapmärken som vanligtvis finns mellan fingrarna, på handlederna, på underarmen, i armhålorna, på nedre delen av buken, på vristerna och genitalierna. Till följd av klådan och att man skrapar sig kan huden bli inflammerad.

Det är väsentligt att behandlingen av skabb upprepas med en veckas mellanrum, att det görs en noggrann städning efter varje behandlingsgång och att alla personer som bor i samma hushåll behandlas samtidigt, även om de inte har symtom.

Behandling av skabb

  • Om du misstänker skabb, kan du köpa receptfri permetrinsalva från apoteket.
  • Behandlingen ska upprepas med cirka en veckas mellanrum (den andra behandlingen efter 7–10 dygn), eftersom läkemedlen mot skabb endast har effekt på levande skabbkvalster. Den andra behandlingen behövs för att behandla nykläckta skabbkvalster.
  • Alla personer som bor i samma hushåll samt personer som man haft nära kontakt med såsom flick- och pojkvänner ska behandlas samtidigt, även om de inte har symptom.
  • Hos vuxna smörjs permetrinsalvan in på hela huden, även hårbotten och öronen, hos barn under tre år också ansiktet. Smörj speciellt noggrant in området inne i naveln, under naglarna, mellanrummen mellan fingrarna och tårna, veck, armhålorna, de yttre könsorganen och ljumskarna.
  • Skydda händerna genom att sätta på bomullshandskar efter insmörjning och vid toalettbesök ska man ha engångsplasthandskar på bomullshandskarna. Om händerna tvättas före 12 timmar har gått sedan behandlingen, ska de smörjas in på nytt.
  • Permetrinsalvan ska verka på huden i minst 12–24 timmar.
  • Behandlingen av skabb ska göras på kvällen. Följande morgon eller efter 24 timmar tvättas alla sängkläder, pyjamas och andra kläder. Duscha och tvätta därefter även handduken.
  • Svavelvaselin smörjs på huden tre kvällar i rad och får verka i 12–24 timmar. Behandlingen upprepas efter en vecka.
  • I ombildade familjer ska barnens båda hem behandlas samtidigt.
  • Det rekommenderas att man går till daghem/arbete/skola tidigast ett dygn efter den första behandlingen påbörjades och vid användning av svavelvaselin efter att man har smörjt tre gånger.

Gör en grundlig städning

  • Efter behandlingen av skabb görs en grundlig städning. Endast läkemedelsbehandling räcker inte.
  • Alla kläder, handdukar, sängkläder, bäddmadrasser, täcken och dynor som använts av personer som bor i samma hushåll under den senaste veckan tvättas i minst 60 °C. Likaså tvättas alla familjemedlemmars huvudbonader, handskar, halsdukar, huvuddukar, hårdonitsar, hårsnoddar, kläder, babyns lekmattor, hoppgungor, och leksaker av tyg och så vidare.
  • Soffor, soffdynor, stolar med överdrag, mattor, sittdynor, bilsäten och dylika textilier ska dammsugas ordentligt och om det är möjligt tvättas eller tas ur bruk för en vecka. Byt efter dammsugningen ut dammsugarpåsen eller rengör dammsugarens behållare.
  • Textilier som är svåra att tvätta som till exempel jackor, skor, täcken, tjocka bäddmadrasser, barnvagnar och sittvagnar, babystol eller bilstol, väskor, ryggsäckar, hobbyredskap och sittdynor för terrassmöbler tas ur bruk för en vecka. Alternativt kan de sättas i en plastpåse under natten i frysen i minst -18 °C eller två timmar i bastun där temperaturen är +100°C, brandsäkerheten bör dock beaktas.

Meddela skola och daghem om skabb

  • Man måste meddela skolan och daghemmet om skabbsmitta. I daghemmet byts sängkläder, kramdjur och reservkläder ut efter läkemedelsbehandlingen.
  • Byt också till rena arbetskläder efter läkemedelsbehandlingen. Håll fingernaglarna korta och området under naglarna rent.

Uppsök vid behov primärvården

  • Om egenvård inte hjälper, ska du uppsöka primärvårdens mottagning.
  • Efter behandlingen av skabb kan klådan fortsätta i 2–4 veckor. Det beror på en inflammationsreaktion i huden och att den torkar ut.
  • Klådan kan lindras med kortisonsalva eller antihistamin som kan köpas receptfritt från apoteket. Du kan använda kortisonsalva i perioder på 2–3 veckor och därefter två gånger per vecka (till exempel måndags- och torsdagskvällar) under en lika lång period som du har använt kortisonsalva dagligen. Det är bra att smörja in torr hud dagligen med bassalva.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.