Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 14.6.2023 09.19

Diagnostikcentrum utvecklar diagnostik för borrelia-antikroppar

Nyckelord:
  • Diagnostiikkakeskus
  • borrelia
  • borrelioosi

Syftet är att effektivera forskningsmetoden, förbättra dess kvalitet och påskynda diagnostiken. Laboratorieundersökningar behövs dock inte alltid.

Tomma provrör på ett grönt underlag. Rören har lila, ljusröda och ljusblåa korkar.

I studien som påbörjades vid Diagnostikcentrum 2023 är syftet att skapa en ny bättre forskningsalgoritm, som används för att identifiera borrelia-antikroppar i patienters blodprov.  Forskningsalgoritmen betyder att flera tester används i den bästa möjliga ordningen. En del av diagnostiken för borrelios är att påvisa antikroppar.

”Enligt internationella rekommendationer ska fastställandet av borrelia-antikroppar ske i två faser.  På HUS används även just nu två metoder för att fastställa antikroppar, av vilka den första är en screeningmetod och den andra en konfirmeringsmetod”, berättar avdelningsöverläkare Satu Kurkela.

Alla prov undersöks dock inte med varje metod, utan algoritmen ska fungera så att det första testet screenar proven tillräckligt noggrant. Då behöver man endast undersöka en del prover med den andra och tredje metoden.

”För närvarande måste man genomföra ett konfirmeringstest på en för stor del av proven. Detta leder till att det tar längre före svaren blir klara. En effektivare metod sparar även personalresurser och kostnader”.

Nationellt rekommenderas dessutom att analysprocessen omfattar ett antikroppstest baserat på peptiden C6. 

”Målet är att inkludera C6-testet i den nya forskningsalgoritmen, men det förutsätter att vi noggrant kan verifiera testets prestationsförmåga. I praktiken betyder det här att vi undersöker prov med C6-testet och jämför resultaten med resultat och helhetstolkningar från andra test”, säger Kurkela.

Under våren börjar man undersöka datamaterialet

Undersökningen har framskridit såpass långt att härnäst börjar en rensning och analys av datamaterialet.  Hittills har man kartlagt de metoder som finns på marknaden och valt ut det behövliga provmaterialet för att konstatera metodernas prestationsförmåga. Dessutom har forskarna utfört de behövliga mätningarna gällande nuläget och analyserat verifieringsproven det vill säga proven som används för att bekräfta resultaten. 

”Betydande faktorer då den nya forskningsalgoritmen planeras är till exempel olika metoders snabbhet, antalet prover som skickas till fortsatta undersökningar, förbrukning av reagenser, mängden farligt avfall och behövliga personalresurser”, berättar överläkare Maija Lappalainen.

Med reagens avses ett ämne eller en blandning som möjliggör en kemisk reaktion.

Efter en rensning och analys av datamaterialet kan forskarna påbörja planeringen av den nya algoritmen. 

Studien är ett av Diagnostikcentrums strategiska projekt år 2023. Syftet är att den nya algoritmen blir färdig under detta i år. 

Det kan krävas flera testmetoder för att nå ett forskningsresultat

Borrelios är en infektionssjukdom vars sjukdomsbild varierar och som närmast sprids av fästingar. År 2021 konstaterades 2 571 borreliosfall i Finland enligt Institutet för hälsa och välfärds register över smittsamma sjukdomar. Av dessa förekom 1 004 på HUS område.

”Det är inte så lätt att tolka resultaten för forskning om borrelia-antikroppar. Ofta behövs flera testmetoder och den helhet som de utformar ger upphov till undersökningsresultatet. Läkaren bedömer ännu undersökningsresultatet i relation till patientens symtom samt huruvida patienten kan ha utsatts för fästingar och ställer den slutliga diagnosen på basis av denna bedömning”, säger Maija Lappalainen.

Det tar oftast flera veckor för borrelia-antikroppar att bildas efter smittan och antikroppstest används för patienter inom den specialiserade sjukvården samt i oklara kliniska fall. 

Ofta behövs inte laboratorieundersökningar.  

”Om patienten har ett ringformat utslag typiskt för den tidiga fasen av borrelios, kan diagnosen ställas på basis av symtomen och smittan behandlas utan antikroppsundersökningar”, konstaterar Lappalainen. 

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.