Gå till huvudinnehåll

Artikel Publicerad 30.8.2023 12.01

Den spännande neurokirurgin fascinerade den erfarna sjukskötaren

Nyckelord:

Sjukskötaren Pirjo Remes trivs så bra på Brosjukhusets neurokirurgiska vårdavdelning S7 att hon tänker fortsätta sitt arbete efter pensioneringen. Studerandehandledning och patientkontakter ligger henne varmt om hjärtat.

Pirjo Remes vuodeosastolla.

Sjukskötare Pirjo Remes tycker om att möta patienterna i sitt arbete. ”Bra basvård utgör grunden till allt”. Bilder: Eveliina Lokka /HUS

Pirjo Remes som ursprungligen studerat till primärskötare kom första gången till dåvarande Tölö sjukhus neurokirurgiska vårdavdelning 7 för praktik inom ramen för sina sjukskötarstudier 1999.

”Jag blev genast förtjust i neurokirurgi. Enligt min handledare blir en sjukskötare inom neurokirurgi aldrig helt färdigutbildad och därför är jag fortfarande på den vägen. Arbetet är utmanande, krävande och intressant – jag lär mig fortfarande något nytt!”

I själva verket provade Pirjo redan på att gå i pension 2017, men återvände till den bekanta avdelningen för att arbeta med akutvård.

”Jag tycker om utmaningar och att vara med och utveckla avdelningens verksamhet. Vi har verkligen fantastiska kolleger – sjukskötare, närvårdare och läkare – mycket professionella och kunniga individer som det går att kommunicera med.”

Juuso Santala ja Pirjo Remes.
Sjukskötare Pirjo Remes handleder gärna studerande. Remes handleder Juuso Santala som studerar till sjukskötare vid Metropolia i hur man sköter en spinaldrän.

Varierande arbetsdagar är en fördel

På Brosjukhusets neurokirurgiska vårdavdelning S 7 vårdas neurokirurgiska operationspatienter med sjukdomar i huvudet eller ryggraden, såsom en hjärntumör, hjärnblödning eller hjärnskada. På vårdavdelningen som har 30 vårdplatser finns också ett observationsrum där en skötare hela tiden är närvarande.

”Skötaren har ett stort ansvar på neurokirurgiska vårdavdelningen. Genom erfarenhet lär man sig känna igen och märka förändringar i patientens tillstånd. Jag tycker speciellt om att kommunicera med patienterna”, berättar hon.

Patienterna kommer in för vård elektivt och via jouren.

”Det bästa är att dagarna är omväxlande. Jag hade inte trivts på en enhet med långsamt tempo så här länge.”

Leena Moilanen, Pirjo Remes ja Juuso Santala hoitaja-asemalla.
”Vi har god stämning på avdelningen och kommunikationen fungerar” berättar Pirjo. På plats vid vårdardisken är också närvårdare Leena Moilanen och sjukskötarstuderande Juuso Santala.

Studerandehandledning ger energi

Under sin arbetskarriär har Pirjo hunnit ha olika typer av ansvarsuppgifter, bland annat arbetat som smärtskötare och ansvarig för studerande. I och med den kompetenshöjande utbildningen för sjukskötare Taitava hoitaja färdigställdes också en årsklocka för utbildare på avdelningen och en handbok för sjukskötare inom neurokirurgi (Neurokirurgisen hoitajan käsikirja).

”På alla avdelningar finns mycket tyst kunskap som inte framgår i böcker. Jag känner tacksamhet mot alla kolleger som redan har gått i pension och av vilka jag lärt mig mycket och försöker själv föra denna kunskap vidare”, beskriver hon.

”Det tar tid att lära sig neurokirurgiskt vårdarbete, men här får man alltid bra stöd av kollegerna. Jag brukar säga åt studerande att lösningen i de flesta situationer är att vara lugn och använda sunt bondförnuft.

 

Vill du bli vår arbetskamrat? Sök då ett intressant och utmanande jobb på neurokirurgiska vårdavdelningen. Här finns våra arbetsplatser.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.