Ruokavalio ennen ja jälkeen leikkauksen

Ruokavalio ennen leikkausta

Ennen leikkausta edellytetään, että leikkaukseen tuleva henkilö on osallistunut painonhallintaryhmään tai yksilöohjaukseen elintapamuutosten tueksi. Jo ennen leikkausta on hyödyllistä omaksua terveelliset ja monipuoliset ruokailutottumukset.

Ennen leikkausta on tärkeää pudottaa painoa leikkausriskien vähentämiseksi. Tavoitteena on 4-8 % painonpudotus. Laihdutus suunnitellaan yksilöllisesti ravitsemusterapeutin vastaanotolla. Yleensä laihduttaminen tapahtuu muutaman viikon kestävällä erittäin niukkaenergisellä ruokavaliolla (ENED). Jos laihduttaminen ei onnistu ennen leikkausta, voi leikkaus peruuntua.

Ruokavalio leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen ensimmäiset kaksi viikkoa nautitaan nestemäistä ruokaa ja sitten kaksi viikkoa sosemaista ruokaa. Kuukausi leikkauksen jälkeen voi siirtyä syömään normaalirakenteista ruokaa. Pähkinöitä, tomaattia ym. kovaa ja siemenellistä ruokaa pitää pureskella erityisen huolellisesti. Mikä tahansa huonosti pureskeltu tai pureskelematon ruoka voi tukkia suolen.

Lihavuusleikkaus pakottaa muuttamaan pysyvästi ruokatottumuksia

  • määrää
  • laatua
  • ateriarytmiä
  • syömisnopeutta.

Ravinnon määrä: Leikkauksen jälkeen mahalaukkuun mahtuu vähemmän ravintoa kuin ennen - aluksi vain 0,5 dl ja jatkossakin enintään 2 dl kerralla.

Ravinnon laatu: Koska ruoka-annokset leikkauksen jälkeen ovat pieniä, terveellinen ja täysipainoinen ruokailu on erityisen tärkeää. Potilaan on syytä valita ravintosisällöltään hyviä ruokia ja syödä monipuolisesti runsaskuituisia viljatuotteita, vähärasvaisia maitotuotteita, lihaa ja kalaa sekä kasviksia, hedelmiä, marjoja ja pehmeää kasvirasvaa. Rasvaisia ja makeita ruokia sekä alkoholijuomia tulee välttää, koska ne sisältävät paljon energiaa, mutta vain vähän ravintoaineita.

Ateriarytmi: Ravintoaineiden tarve säilyy ennallaan, siksi leikkauksen jälkeen pitää syödä useita pieniä aterioita päivässä.

Pienennettyyn mahalaukkuun ei mahdu ruokaa ja juomaa yhtä aikaa, joten aterian yhteydessä ei voi juoda. Riittävästä nesteen saannista on tärkeää huolehtia esimerkiksi pitämällä juomapulloa mukana. Vesi on paras janojuoma. Maito tai piimä ovat hyviä, proteiinipitoisia ja nopeasti nautittavia välipaloja. Sokeripitoiset juomat ovat haitaksi hampaille ja voivat aiheuttaa dumping-oireita eli ruokailun jälkeistä huonoa oloa, heikotusta ja tykyttelyä.

Syömisnopeus: Leikkauksen jälkeen tulee syödä ja juoda kiireettömästi. Ruoan huolellinen pureskelu ehkäisee kipuja ja suolen tukkeutumisriskiä. Hampaat kannattaa pitää kunnossa.

Ravinnon määrän pienentyessä ja mahalaukun ohituksessa ravinnon imeytymisen huonontuessa lihavuusleikkaus altistaa vitamiini- ja hivenainepuutoksille. Lihavuusleikatun potilaan tulee käyttää ravintolisiä koko loppuelämänsä. Heti leikkauksen jälkeen aloitetaan kalsium- ja D-vitamiinivalmisteiden sekä monivitamiinivalmisteen käyttö. Tämä ennaltaehkäisevä hoito ei aina riitä, vaan vuosia myöhemmin voi kehittyä B12 -vitamiinin puute. D-vitamiinin puutetta esiintyy myös usein sekä erityisesti naisilla raudanpuuteanemiaa.

Vuosittaisissa verikoekontrolleissa näitä asioita seurataan ja tarvittaessa neuvotaan käyttämään vahvempia ravintolisiä. Ravinnon proteiinin saannin riittävyys tarkistetaan myös ve-rikokeella.

Yleensä paino laskee nopeasti ensimmäisen puolen vuoden aikana leikkauksesta, mutta 1-2 vuoden kuluttua paino saattaa kääntyä taas nousuun. Siksi on tärkeää noudattaa py-syvästi terveellisiä ruokailutottumuksia, liikkua riittävästi ja seurata painoaan. Joskus leik-kauksen jälkeen tarvitaan pidempään nestemäistä ruokavaliota ja silloin kliiniset täyden-nysravintovalmisteet ovat hyvä lisä.