Raskaus ja kipulääkkeet

Raskaus ja kipulääkkeet

 
Ensisijainen kipulääke raskauden aikana on parasetamoli. Sitä voi käyttää missä tahansa raskauden vaiheessa noudattaen yleisiä, aikuiselle suunnattuja käyttöohjeita. Parasetamolin enimmäisannos raskauden aikana on yksi gramma enintään kolme kertaa vuorokaudessa.  Myös parasetamolin käyttöä koskee sama rajoitus kuin kaikkia muitakin lääkkeitä – lyhin mahdollinen hoitoaika ja pienin annos, joka pitää oireet poissa. Turhaa lääkkeen käyttöä tulisi välttää raskauden aikana, oli kyseessä mikä lääke tahansa.
 
Tulehduskipulääkkeet (mm. ibuprofeeni, ketoprofeeni, pronakseeni, naprokseeni) ovat toissijaisia vaihtoehtoja raskauden aikana. Alkuraskauden käytön on pelätty lisäävän keskenmenon riskiä, mutta yhteyttä ei ole varmistettu. Jos parasetamoli ei taita kipua alkuraskaudessa, voi tulehduskipulääkettäkin (ensisijaisesti ibuprofeenia) kokeilla. Raskausviikolta 28 eteenpäin tulisi tulehduskipulääkkeiden käyttöä välttää. Loppuraskauden lyhytkin säännöllinen käyttö saattaa ahtauttaa tai sulkea sikiön sydämen oikovirtauskanavan ennenaikaisesti ja myös haitata sikiön munuaisten toimintaa. Yksittäisiä tulehduskipulääkeannoksia voi kuitenkin käyttää myös raskausviikon 28 jälkeen esimerkiksi hankalan päänsärkykohtauksen katkaisemiseksi.
 
 

Raskaus ja kipugeelit

 
Tulehduskipulääkkeitä sisältävien kipugeelien käyttö on mahdollista, mutta tulee rajata vain hoidettavalle alueelle ja pyrkiä lyhimpään mahdolliseen hoitoaikaan.  Vaikka vaikuttavien aineiden imeytyminen ihon läpi verenkiertoon on rajoittunutta, laajoille ihoalueille käytettäessä lääkettä voi imeytyä merkittäviäkin määriä verenkiertoon.   Sidoksia pitää myös välttää, sillä jos geeli pääsee hautumaan sidoksen alla, saattaa lääkeaineen imeytyminen verenkiertoon lisääntyä.
 
Tiikerivoidetta ja muita iholle levitettäviä luontaistuotteita, jotka sisältävät suuria määriä eteerisiä öljyjä, tulee välttää.
 
 

Imetys ja kipulääkkeet

 
Parasetamoli erittyy vain vähäisissä määrin maitoon, joten parasetamolia käyttävä äiti voi imettää normaalisti. Tulehduskipulääkkeistä ensisijainen vaihtoehto imetyksen aikana on ibuprofeeni. Myös esim. naprokseenin, ketoprofeenin ja diklofenaakin lyhytaikainen käyttö on mahdollista.
 
Kipugeeleistä imeytyy verenkiertoon pieniä määriä vaikuttavaa ainetta, joten lääkepitoisuudet äidinmaidossa on myös pieni. Kipugeelejä voi imetyksen aikana käyttää ja imettää normaalisti. Tiikerivoidetta ja muita iholle levitettäviä luontaistuotteita, jotka sisältävät suuria määriä eteerisiä öljyjä, tulisi kuitenkin välttää.