Tietoa tutkimuksista

Radiologiassa tutkitaan ihmisen kehoa kuvantamistutkimusten avulla. Kuvantamistutkimuksia käytetään diagnoosin määrittämiseen ja hoitavan lääkärin hoitopäätöksen tueksi. Keuhkojen, luuston ja hampaiden röntgenkuvaukset ovat tavallisimpia kuvantamistutkimuksia.

Kliininen fysiologia tutkii ihmisen kehon elintoimintoja ja niiden häiriöitä. Kliinisessä fysiologiassa tutkitaan keuhkojen ja sydämen sekä ruokatorven toimintaa erilaisten mittausten avulla, joko lyhytaikaisena tutkimuksena tai pitkäaikaisrekisteröinteinä.
 
Isotooppilääketieteessä tehdään luuston ja eri elinten toiminnallisia kuvantamistutkimuksia radioaktiivisten isotooppien avulla. Lisäksi radioaktiivisia isotooppeja käytetään sairauksien, kuten kilpirauhassyövän hoidossa.
  
Kliininen neurofysiologia tutkii keskus- ja ääreishermoston sekä lihaksiston toimintaa ja sen häiriöitä pääosin sähköisin mittauksin. Tyypillisimpiä tutkimuksia ovat aivojen sähköisen toiminnan mittaus elektroenkefalografia (EEG) sekä hermojen ja lihasten toimintatutkimus elektroneuromyografia (ENMG). Lisäksi kliininen neurologia tutkii unenaikaisia hengityshäiriöitä sekä muita unihäiriöitä ja päiväväsymysoireita. 
 
 
Tutkimukseen tulijan talo on Terveyskylässä sijaitseva terveydenhuollon ammattilaisten kehittämä palvelu, joka tarjoaa tukea ja ajantasaista tietoa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista.

www.tutkimukseen.fi