Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Tutkimuksen rekisteröinti, CTIS, päätösilmoitus ja ORCID-tunnukset

Tutkijalähtöisen tutkimuksen rekisteröinti, tulosten julkaisu ja lopettamisilmoitus kuuluvat tutkijalle.

Toimeksiantajalähtöisten tutkimusten rekisteröinti on toimeksiantajan vastuulla. Tutkijalähtöisten tutkimusten rekisteröinti, tutkimustulosten julkaiseminen ja ilmoittaminen tutkimuksen lopettamisesta on tutkimuksesta vastaavan henkilön (TVH) vastuulla.

Selvitä ennen tutkimuksen rekisteröintiä, tehdäänkö tutkijalähtöinen tutkimus HUSin vai Helsingin yliopiston nimissä. Tutkimus tehdään ensisijaisesti sen organisaation nimissä, jossa tutkimushankkeen vastuullinen johtaja on päävirassa.

Jos tutkittavat osallistuvat tutkimukseen sairaanhoitopiirin potilaina, tehdään tutkimus sairaanhoitopiirin nimissä. Kansainvälisenä periaatteena on, että kukin tutkimus rekisteröidään vain yhden kerran.

HUS suosittelee julkaisemista http://clinicaltrials.gov/ rekisterissä, mutta tutkijana sinun on hyvä varmistaa itse rekisterin soveltuvuus tutkimukseesi. Ohjeita ClinicalTrials.gov:n käyttöön löydät UKK-sivulta.

Kliiniset lääketutkimukset CTIS-portaaliin

CTIS (Clinical Trial Information System) on EMA:n hallinnoima EU-järjestelmä ja -tietokanta, jossa eri jäsenmaiden viranomaiset ja eettiset toimikunnat käsittelevät kliinisten lääketutkimusten hakemukset.

Kaikki tutkimukseen liittyvä yhteydenpito hakijan, Fimean ja Tukijan välillä tapahtuu CTIS-portaalissa.

HUSilla on CTIS-järjestelmässä oma organisaatiotili ja käyttäjähallinta. Organisaatiotilin käyttäjäoikeudet myönnetään HUSissa keskitetysti. Ohjeet CTIS:n käyttäjäoikeuksien hakemiseen ja hakemuksen tekemiseen löydät HUSin intrasta Tutkimus, opetus ja kehittäminen -osiosta kohdasta Ohjeet ja lomakkeet.

ORCID-tunnukset

Luotettava tutkijoiden identifiointi edellyttää jonkinlaista tunnistejärjestelmää. ORCID on avoin, voittoa tavoittelematon yhteisö, joka ylläpitää rekisteriä tutkijoiden identifioimiseksi ja heidän tieteellisen tuotantonsa yhdistämiseksi heihin. CSC suosittelee ORCIDia kansalliseksi tutkijatunnisteeksi. ORCIDia edellytetään jo usean tieteellisen lehden julkaisuprosessissa ja sen avulla on mahdollista tehdä tiedonhakuja esim. Scopus- ja Web of Science -tietokannoissa.

Luo omat ORCID-tunnukset

Jotta kaikki HUSin julkaisut saadaan uusiin vertailuihin, jokaisen tutkijan pitäisi luoda ORCID-tunnus osoitteessa http://orcid.org/Tutkijalistaus on tulossa osoitteeseen research.fi vuoden 2022 aikana.

1. Mene osoitteeseen (http://orcid.org/) ja luo ORCID-tunnus. Kun tunnus on luotu, saat siitä sähköpostin otsikolla "[ORCID] Reminder to verify your email address". Avaa sähköposti ja klikkaa viestin ensimmäistä linkkiä. Tämän jälkeen tunnuksesi on aktivoitu.

2. Aktivoimisen jälkeen ilmoita tunnistenumero sähköpostilla Jukka Englundille (jukka.englund(a)helsinki.fi).

3. Jos sinulla jo on ORCID-tunniste, niin ilmoita tunniste sähköpostilla Jukka Englundille (jukka.englund(a)helsinki.fi).

Tutkimuksen päättäminen

Kun tutkimus on päättynyt, tutkijan tulee muuttaa tutkimusprojektin tila päättyneeksi sekä täyttää raportointilomake Tutkijan työpöydällä sekä ilmoittaa tutkimuksen päättymisestä tutkimussihteerille. Lisäksi täytyy tehdä lopettamisilmoitus niihin rekistereihin, joihin tutkimus on rekisteröity. Huomio myös tulosten ilmoittaminen esim. Clinical Trials Gov:n. 

Jos tutkimuksessa on hyödynnetty terveydenhuollon rekistereitä, julkaisu pitää lähettää Findataan. Joskus myös apurahojen myöntäjät haluavat saada julkaisun.

Feedback

Löysitkö etsimäsi?