Yliopiston perustutkinto-opiskelijat
Kaikki sairaalamme ovat tutkimus- ja opetussairaaloita, joissa potilaiden hoito, vaikuttava kliininen tutkimus sekä ammattilaisten antama opetus kohtaavat päivittäin. Eri toimipisteissämme harjoittelee vuosittain yli 1000 opiskellijaa niin lääketieteen, hammaslääketieteen, psykologian, logopedian kuin translationaalisen lääketieteen koulutusohjelmista.

Joka vuosi noin 600 lääketieteen perustutkinto-opiskelijaa harjoittelee sairaaloissamme. Harjoittelujaksojensa aikana opiskelijat tutustuvat lääkärin ammatin arkeen, käytännön taitoihin ja valmiuksiin sekä harjoittelutoimipisteensä ohjelmaan. Harjoittelujakson aikana opiskelijat eivät ole itsenäisesti vastuussa potilaistamme.
Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat suorittavat kuukauden mittaisia harjoittelujaksoja (amanuenssuureja) eri toimipisteissämme.
Lue lisää harjoittelusta HY:n lääketieteellisen tiedekunnan sivuilta.
Harjoittelupaikkamme jaetaan keskitetysti HY:n lääketieteellisen tiedekunnan kautta. Jos olet lääketieteen opiskelijana muussa yliopistossa ja haluat tehdä harjoittelujaksosi meillä, voit olla yhteydessä meilahti-student@helsinki.fi.
EU- tai ETA-maiden ulkopuolella koulutettu lääkäri
Jos olet opiskellut lääkäriksi EU- tai ETA-maiden ulkopuolella, tarvitset laillistuksen saamiseksi Valviran määräämän harjoittelun. Harjoitteluaika on vähintään kuusi kuukautta, mutta Valvira voi myös erikseen määrätä harjoittelun pituuden ja sisällön. Harjoitteluksi hyväksytään vain viimeisen kolmen vuoden aikana ennen Tampereen tenttiä kokonaisuudessaan suoritettu palvelu.
Näin haet amanuenssipaikkaa
- Ole yhteydessä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekuntaan (meilahti-student@helsinki.fi)
- Esitä tiedekunnalle, että sinulla on
- passi,
- työ- tai oleskelulupa,
- diplomi,
- Valviran todistus tutkinnon hyväksymisestä ja
- YKI:n kielitodistus
Joka vuosi yli 100 hammaslääketieteen perustutkinto-opiskelijaa harjoittelee sairaaloissamme.
Helsingin yliopiston psykologian opiskelijat voivat opintojensa loppuvaiheessa hakeutua viisi kuukautta kestäviin harjoittelujaksoihin eri toimipisteisiimme. Harjoittelun aikana opiskelijat ovat työsuhteessa meihin ja pääsevät tekemään työtä kliinisen psykologin ohjauksessa. Opiskelijana et ole itsenäisesti vastuussa potilaistamme.
Opintojen toisena vuonna HY:n psykologian opiskelijat tutustuvat psykologin työhön meillä kahden työviikon ajan. Tutustumisjaksolla opiskelijat perehtyvät psykologin työhön sekä asiakkaan tutkimus- ja hoitojaksojen eri osa-alueisiin. Harjoittelu ei sisällä varsinaista psykologin työtä, eivätkä opiskelijat ole työsuhteessa meihin.
Lue lisää harjoittelusta HY:n psykologian koulutusohjelman verkkosivuilta.
Jos opiskelet muussa yliopistossa, voit hakea harjoittelupaikkoja ottamalla yhteyttä haluamaasi yksikköön.
Logopedian opiskelijat pääsevät tutustumaan meillä puheterapeutin työhön kolmella eri kliinisellä opintojaksoilla, jotka ajoittuvat 3. ja 4. opiskeluvuoteen. Näillä jaksoilla opiskelija tutustuu puheterapeutin työhön ja asiakkaiden tutkimus- ja hoitojaksoihin ja tekee ohjatusti asiakkaiden arviointia ja kuntoutusta. Kliinisillä opintojaksoilla opiskelijat eivät ole työsuhteessa meihin.
Helsingin yliopiston (HY) logopedian opiskelijat voivat opintojensa loppuvaiheessa hakeutua suorittamaan neljän kuukauden mittaista harjoittelujaksoa (ns. pitkä harjoittelu) eri toimipisteisiimme. Harjoittelun aikana opiskelijat ovat työsuhteessa meihin ja pääsevät tekemään monipuolisesti puheterapeutin työtä kokeneen puheterapeuttiemme ohjauksessa. Puheterapeuttiharjoittelija ei ole itsenäisesti vastuussa potilaistamme. Haku järjestetään vuosittain yhteistyössä HY:n lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Haku seuraavan kalenterivuoden harjoittelupaikkoihin on edellisen vuoden keväällä. Haun aukeamisesta tiedotetaan erikseen ja se on tarkoitettu ainoastaan HY:n logopedian opiskelijoille.
Helsingin yliopiston translationaalisen lääketieteen opiskelijana pääset tutustumaan potilaiden tutkimukseen ja hoitoon lyhyellä kliinisellä opintojaksolla HUSissa. Jakson aikana tutustut lääkärien ja tutkimushoitajien työhön sekä potilaiden tutkimukseen ja hoitoon. Kliininen jakso suoritetaan opintojen loppuvaiheessa erikoissairaanhoidon yksikössä.
Hae harjoittelupaikkaa opintosuuntasi ja maisterintutkielmasi aihepiirin mukaan.
Haku järjestetään vuosittain yhteistyössä yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Haku seuraavan syksyn harjoittelupaikkoihin on edellisen lukuvuoden keväällä, kevään harjoittelupaikkoihin syyslukukaudella. Haun aukeamisesta tiedotetaan erikseen ja se on tarkoitettu ainoastaan Helsingin yliopiston translationaalisen lääketieteen maisteriopiskelijoille.
Translationaalisen lääketieteen opiskelijat eivät valmistu terveydenhuollon ammattihenkilöiksi, eivätkä he osallistu potilaiden hoitoon. Kliinisellä opintojaksolla opiskelijat eivät ole työsuhteessa HUSiin.
Kansainväliset opiskelijat
Lääketieteen opiskelija, haluatko amanuenssiksi tai vaihto-opiskeluharjoitteluun HUSiin?
Ulkomaisessa yliopistossa opiskelevana voit tulla suorittamaan kansainvälistä vaihto-opiskeluharjoittelua HUSissa vierailevana opiskelijana sinut otetaan opiskelijaksi Helsingin yliopis-ton lääketieteelliseen tiedekuntaan Visiting Student -statuksella, Erasmus Traineeship -opiskelijana tai tekemään tutkimusyhteistyötä. Katso tarkemmat ohjeet Helsingin yliopiston sivuilta tai lähetä sähköpos-tia studentexhange@helsinki.fi.
Voit suorittaa myös EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien lääkäreiden laillistusprosessiin liittyvän kuuden kuukauden harjoittelusi HUSissa. Hae harjoitteluun tästä.
Anna palautetta saamastasi ohjauksesta
Voit vastata CLES-ohjauspalautekyselyyn kuukauden harjoittelujakson jälkeen. Palautteen pohjalta pääsemme kehittämään opiskelijoiden ohjausta niin yksikkö-, sairaala- kuin konsernitasolla.