Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat
Harjoittelujaksot ovat tärkeä osa sosiaali- ja terveysalan koulutusta. Meillä harjoittelee vuosittain noin 5000 ammattikorkeakouluopiskelijaa ja runsaat 500 toisen asteen opiskelijaa. Onnistunut harjoittelu on tärkeää opiskelijan osaamisen ja ammatillisen kehityksen kannalta.
Toisen asteen oppilaitosten opiskelijoiden harjoittelut täytetään keskitetysti oppilaitosten puolelta.
• Toisen asteen opiskelija, olethan yhteydessä oman oppilaitoksesi opettajiin
• Toisen asteen opettaja, toimitathan syyslukukauden harjoitteluiden paikkapyynnöt maaliskuun loppuun mennessä ja kevätlukukauden pyynnöt lokakuun loppuun mennessä.
Ensihoitaja-, kätilö-, sairaanhoitaja- tai terveydenhoitajaopiskelijana voit suorittaa meillä eri pituisia harjoittelujaksoja opetussuunnitelmasi mukaisesti.
Harjoittelun voit tehdä osastolla, poliklinikalla tai jossain tutkimus-, kuntoutus- tai toimenpideyksikössä. Lisäksi harjoitteluja toteutetaan potilaiden kotona ja etäyhteyksillä.
Fysioterapeuttiharjoittelija
Fysioterapiaopiskelijana voit suorittaa eri pituisia harjoittelujaksoja fysioterapiayksikössämme. Harjoittelujakson tarkoituksena on syventää opiskelijan osaamista esimerkiksi potilaiden liikunta- ja toimintakyvyn arvioinnissa, harjoittamisessa, potilasohjauksessa sekä apuvälinetarpeen arvioinnissa. Osa potilasryhmistämme on keskitetty tiettyihin sairaaloihimme, joten harjoittelussa ohjatut potilaat tulevat kustakin harjoittelun tarjoavasta fysioterapiayksiköstämme.
Toimintaterapeuttiharjoittelija
Ammattikorkeakoulun toimintaterapian koulutusohjelman opiskelijana voit suorittaa eri pituisia harjoittelujaksoja meidän erikoisaloilla ja eri tulosyksiköissä toimintaterapeuttiemme ohjauksessa. Mahdolliset harjoittelupaikat sijoittuvat koko Uudellemaalle.
Harjoittelujaksoilla syvennät osaamistasi toimintakyvyn arvioinnissa, toimintaterapian yksilöllisessä ja ryhmämuotoisessa toteuttamisessa, potilasohjauksessa, apuvälinetarpeen arvioinnissa sekä tietojen dokumentoinnissa. Harjoittelun aikana työskentelet yksikössä, jossa potilaina on lapsia, nuoruusikäisiä tai aikuisia. Toimintaterapia voi toteutua sekä vuodeosastoilla että polikliinisesti.
Röntgenhoitajaharjoittelija
Radiografian ja sädehoidon koulutusohjelman opiskelijana voit suorittaa meillä 2 - 7 viikon mittaisen harjoittelun. Harjoittelu suoritetaan HUS Diagnostiikkakeskuksen eri yksiköissä. Kuvantamisen yksiköissämme on mahdollista perehtyä natiivikuvantamiseen, mammografiaan, hammaskuvantamiseen, ultraäänitutkimuksiin, läpivalaisututkimuksiin. Tietokonetomografiaan, magneettitutkimuksiin sekä angiografia- ja isotooppitutkimuksiin. Sädehoito- ja isotooppiharjoitteluja on mahdollisuus suorittaa Syöpäkeskuksessamme.

Bioanalyytikkoharjoittelija
Bioanalyytikon koulutusohjelman opiskelijana voit suorittaa eri mittaisia harjoitteluja Diagnostiikkakeskuksen yksiköissämme. Harjoittelussa pääset syventämään laboratoriotyön osaamistasi preanalytiikassa ja analytiikassa. HUS Diagnostiikkakeskus (HUSLAB ja HUS Kuvantaminen) tarjoavat
- asiakaspalvelun ja näytteenoton,
- kliiniseen kemian,
- genetiikan,
- perinnöllisyyslääketieteen ja farmakologian,
- kliiniseen mikrobiologian ja virologian,
- patologian,
- kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen sekä
- kliiniseen neurofysiologian
harjoittelupaikkoja.
Suuhygienistiharjoittelija
Suuhygienistiopiskelijana voit tehdä kahden viikon mittaisen harjoittelusi HUSin Pää- ja kaulakeskuksessa, Tukielin- ja plastiikkakirurgiassa, Lasten ja nuorten sairauksien yksikössä, Syöpäkeskuksessa tai Sydän- ja keuhkokeskuksessa. Harjoittelussa pääset kehittämään yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojasi sekä suun terveydenhuollon kliinistä osaamista. Lisäksi arvioinnin kohteena ovat eettinen osaaminen ja turvallisuusosaaminen. Tavoitteena on, että harjoittelun jälkeen sinulla on valmiudet toimia eri ammattiryhmien kanssa uudessa toimintaympäristössä ja tuoda siellä esille suunhoidon merkitystä.
Jalkaterapeutti
Jalkaterapeuttiopiskelijana voit suorittaa syventävän harjoittelujakson HUSissa Meilahden sairaalassa endokrinologian poliklinikalla, Iho- ja allergiasairaalassa, Jorvin Diabeteskeskuksessa sekä Peijaksen sisätautien poliklinikalla. Harjoittelu tehdään moniammatillisissa työryhmissä.
Harjoittelujakson aikana jalkaterapeuttiopiskelijat syventyvät mm. diabetesta sairastavien jalkaongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Tavoitteena on ymmärtää jalkaongelmien syntymekanismi ja päästä syventämään osaamista kaikissa jalkaterapian eri osa-alueissa.
Optometristi
Apuvälineteknikkoharjoittelija
Apuvälinetekniikan AMK-opiskelijana voit suorittaa harjoittelusi HUSin Apuvälinekeskuksessa erikoisairaanhoidossa tai apuvälineyksiköissä perusterveydenhuollon puolella. Harjoittelussa pääset syventämään osaamistasi potilaiden liikunta- ja toimintakyvyn ja apuvälinetarpeen arvioinnissa, apuvälineen käytönohjauksessa sekä näiden dokumentoinnissa. Huoltotoiminnassa harjoittelet apuvälineiden korjaamotyötä sekä dokumentaatiota. Korjaustyössä apuvälineteknikkoharjoittelijana osallistut apuvälineen korjauksiin ja määräaikaishuoltoihin. Potilainamme on sekä aikuisia että lapsia, jotka tarvitsevat apuvälineitä.
Harjoittelu HUSissa
Kun haluat harjoitteluun HUSiin
Kysy meiltä lisää harjoitteluista yksiköissämme hyksklope@hus.fi
Kun harjoittelusi on lopussa
Anna palautetta saamastasi ohjauksesta
Pyytäisimme sinua vastaamaan opiskelijaohjauksen laatukyselyyn viimeisellä harjoitteluviikollasi loppuarvioinnin jälkeen. Kyselyyn ei voi palata, joten vastaathan kysymyksiin yhdellä kerralla. Vastaaminen on vapaaehtoista. Voit kieltäytyä vastaamasta kyselyyn tai keskeyttää vastaamisen syytä ilmoittamatta ilman, että se vaikuttaa asemaasi opiskelijana tai tulevana työntekijänä HUSissa. Vastaamalla kyselyyn annat suostumuksesi sille, että vastauksiasi käytetään myös tutkimus- ja vertaisarviointitarkoituksessa.
Opiskelijaohjauksen laatukyselystä saadun palautteen avulla kehitämme kliinisiä oppimisympäristöjämme ja opiskelijaohjausta. Lisäksi laatukyselyn vastauksia käytetään kansallisessa vertaisarvioinnissa eri sairaaloiden kesken. Lisäksi kyselyn vastauksia voidaan käyttää tutkimuksissa, jotka ovat saaneet tarvittavan tutkimusluvan.