Siirry pääsisältöön

HUSin vuosi 2022: Tutkimuspalvelujen kehittäminen

Tarjoamme tutkijoillemme palveluita tutkimus-, opinnäyte- ja tietolupiin, tutkimusrahoitukseen, tutkimussopimuksiin ja viestintään.

Vuonna 2022 myönsimme:  

  • 708 tutkimuslupaa, 
  • 103 opinnäytetyön tutkimuslupaa, 
  • 2 tietolupaa HUSin ulkopuoliselle tutkijalle ja organisaatiolle sekä
  • 1 opetuksen tietoluvan. 

Vuonna 2022 käynnistimme uutena palveluna keskitetyn tutkimus- ja opinnäytelupakäsittelyn. Keskitimme tutkimuslupasihteeripalvelut, ja tutkimuslupasihteerit vastasivat vuoden aikana kuudentoista yksikön tutkimus- ja opinnäytelupien käsittelystä.   

Tutkimusneuvonnassa ohjasimme ja neuvoimme tutkijoita tutkimusprosessin kaikissa vaiheissa. Aloitimme myös tutkijoille suunnatun Tutkijan ajokortti -koulutuskokonaisuuden suunnittelun.  

Keväällä 2022 järjestimme kolme Tutkijaklinikka-koulutusta, joissa aiheina olivat tutkimussopimukset, Apotti ja tutkimus, tutkimusraadit ja biopankki sekä tutkimusrahoitus.  

Lisäksi kehitimme suoraan tutkijoiden käytössä olevia sekä HUSin tutkimustoimintaa tukevia sähköisiä palveluja sekä PowerBI-ohjelman käyttöä tutkimuksen tunnuslukujen tuottamisessa. 

Verkosto tutkimushoitajien esihenkilöille 

Edistimme tutkimusta rakentamalla HUSin laajuisen tutkimushoitajien esihenkilöverkoston. Ensimmäinen ylihoitajista koostuvan verkoston kokous järjestettiin loppuvuodesta. Verkoston käytännön toimintaa kehitämme vuoden 2023 aikana.  

Tutkimushoitajakoulutus siirtyi HUSista Biopankkien osuuskunnalle FINBB:lle. Tutkimushoitajille räätälöityä koulutusta on tarkoitus jatkaa 2023 sopimuspohjaisesti yhteistyössä kaikkien yliopistosairaaloiden kanssa, jolloin se on henkilökunnalle maksutonta.  

Eettisen toimikunnan työ selkeytyi 

HUSin tutkimuseettisen toimikunnan yksitoimikuntainen toimintatapa juurtui käytäntöön. Vuoden aikana hakemuksia saapui noin 1 400 ja lausuntoja annettiin noin 600.  

Kliinisten lääketutkimusten osuus kaikista kokouksessa käsiteltävistä asioista oli noin 25 prosenttia. Uudet kliiniset lääketutkimukset siirtyivät valtakunnallisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan Tukijan käsittelyyn 31.1. alkaen, mikä vähensi kliinisten lääketutkimusten lausuntohakemusten osuutta HUSin eettisessä toimikunnassa 30 prosenttia aiempiin vuosiin verrattuna. Vuonna 2022 muutoshakemuksia oli 165.   

Tutkimuslupa nopeammin palveluja kehittämällä 

Vuoden 2022 aikana jatkoimme työtä, jolla pyrimme tutkimusluvan hakemisen ja saamisen selkeyttämiseen ja nopeutumiseen. LEAN-menetelmällä kehittämiskohteiksi valikoituivat muun muassa varhaisen vaiheen tutkijan palvelun kehittäminen, vakioidun riskikartoituksen luominen, Tutkijan navigaattori -työkalun hyödyntäminen ja Tutkijan työpöytä -sovelluksen parantaminen käyttäjäpalautteen pohjalta.  

Lakipalveluja tutkijoille tutkimuksen alussa 

Lakipalvelut ottivat käyttöön asianhallintajärjestelmän, jonka tarkoituksena on auttaa tutkijoita lakipalvelujen käytössä etenkin tutkimuksen alussa. Tiivistimme yhteistyötä tutkimusjohdon, tietosuojavastaavan ja tutkimuslakipalvelujen välillä.  

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.