Siirry pääsisältöön

Siltasairaala

Rakennamme Meilahden sairaala-alueelle Siltasairaalan, joka on HUSin historian suurin rakennushanke.

havainnekuva Siltasairaalasta

Siltasairaala korvaa Töölön sairaalan sekä osan Syöpätautien klinikasta. Liitämme uuden sairaalarakennuksen sekä toiminnaltaan että tiloiltaan Tornisairaalaan ja Kolmiosairaalaan sekä Syöpätautien klinikan edelleen käyttöön jääviin osiin. Näistä muodostuu yhtenäinen toiminnallinen kokonaisuus. 

Rakentaminen käynnissä, suunnittelu jatkuu  

Käynnistimme rakentamisen vuonna 2018 ja se etenee aikataulussa. Rakennushankkeemme toteutusmuotona on yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka tavoitebudjetilla. Siinä asetimme pääurakoitsijalle laadulliset tavoitteet sekä aikataulu- ja kustannustavoitteen.  

Tiivis neljävuotinen rakentamisaikataulumme perustuu siihen, että valitsemamme toteutusmuoto mahdollistaa samanaikaisen suunnittelun ja rakentamisen. Tämän lisäksi rakennamme sairaalaa lohkoittain, mikä mahdollistaa laite- ja kalusteasennusten aloittamisen jo ennen koko rakennuksen valmistumista. 

Käytämme hankkeessa tehokasta Big room -työskentelytapaa, joka yhdistää suunnittelijat, tilaajan, käyttäjät ja urakoitsijat säännöllisesti saman pöydän ääreen.

Ensimmäiset potilaat otamme vastaan vuonna 2023

Sairaalarakennus valmistuu kesällä 2022, jonka jälkeen aloitamme tilojen lopullisen varustelun kaluste- ja laiteasennuksineen. Loppuvuoden aikana henkilökuntamme tutustuu ja kouluttautuu uusissa tiloissa sekä valmistautuu toiminnan käynnistämiseen.

Vuoden 2023 alussa Siltasairaalaan muuttaa suurin osa Töölön sairaalan nykyisistä toiminnoistamme, muun muassa ortopedia, traumatologia ja neurokirurgia sekä valtaosa nykyisen Syöpätautien klinikan toiminnoista. Jo aiemmin vuonna 2021 osa Töölön sairaalan toiminnasta siirtyy Meilahden kampukselle, kun saamme Puistosairaalan (entisen Lastenklinikan) peruskorjauksen ensimmäisen vaiheen valmiiksi.

Siltasairaalassa meillä tulee toimimaan päivystys, leikkausosasto, teho-osastot, poliklinikat, päiväsairaala ja vuodeosastot. Uuteen sairaalaamme tulee myös opetus- ja luentotiloja sekä ravintola, kahvila ja liiketiloja.

Töölön ja Meilahden sairaalakampusten yhdistyminen on iso muutos henkilökunnallemme. Olemme perustaneet laajan muutosorganisaation tätä muutosta suunnittelemaan, johtamaan ja vastaamaan toimintojen yhdistymisestä. Toimintakulttuurien yhdistämisen lisäksi kehitämme uudenlaisia hoitoprosesseja ja suunnittelemme koko sairaalan toiminnallisuutta.

 

TIETOA RAKENNUSHANKKEESTA

  • Sijainti: Helsinki, Meilahti
  • Rakentamisaika: 2018–2022 
  • Sairaalan toiminta alkaa: 2023 
  • Omistaja: HUS 
  • Rakennuttaja: HUS Kiinteistöt Oy 
  • Pääurakoitsija: SRV 
  • Työmaasivut
  • Pääsuunnittelija: työyhteenliittymä Team Integrated, johon kuuluu neljä arkkitehtitoimistoa: AW2-Arkkitehdit Oy, Brunet Saunier Architectures S.A, Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy ja Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik OY 
  • Laajuus: 69 920 brm² 
  • Kustannusarvio: 295 M€ 

Havainnekuvia Siltasairaalasta HUSin kuvapankissa.