Siirry pääsisältöön

Uusi apupumppu siltana sydänsiirtoon

HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksessa on asennettu ensimmäiset kolmannen sukupolven sydämen vasemman kammion Heartmate3-apupumput.

Hoitaja juttelemassa potilaalle

Sydänsairaus ilmi odottamatta​

​Tamperelainen 64-vuotias Andrei Podgoretskii sai Suomen ensimmäisen Heartmate3-apupumpun huhtikuussa. Vielä pari vuotta sitten perusterveellä Podgoretskiillä ei ollut aavistustakaan, että hänellä olisi sydämessa vikaa.

Podgoretskii sai sydäninfarktin syyskuussa vuonna 2017. 

"Ennen sitä olin perusterve, en tupakoi, enkä käytä alkoholia. Minulla alkoi tulla selkäkipuja, mutta ajattelin, että se on tavallista kipua."

Podgoretskiin selkäkivut alkoivat olla todella voimakkaita. Hän oli varannut jo ajan ortopedille, mutta naisystävä oli sitä mieltä, että olisi parempi mennä suoraan päivystykseen. Sinne päästyään meni puoli tuntia ja Podgoretskii oli jo pallolaajennuksessa, jonka jälkeen häntä oli elvytetty kahteen kertaan.

Podgoretskiille laitettiin myös sydämeen tahdistin ja hän kävi säännöllisesti sairaalassa. Vointi meni kuitenkin koko ajan alaspäin. Viime vuoden heinäkuussa Podgoretskiille aloitettiin selvittely sydänsiirtoa varten. 

"Marraskuussa olin ensimmäisen kerran Meilahdessa. Keuhkopaineen vuoksi sydänsiirto oli mahdoton, eikä se laskenut lääkitykselläkään. Lääkärin mukaan ainoa reitti sydänsiirtoon on apupumpun avulla."

Podgoretskiin mukaan päätös apupumpun asentamisesta oli hänelle vaikea, mutta kuitenkin selvä. Elämänlaatu apupumpun kanssa on kohentunut jo viikossa huomattavasti. Nyt Podgoretskii odottaa sydänsiirtoa ja hänellä on toivoa tulevaisuudelle.

"Kaikki hoito on ollut todella erityisen hyvää."

Elämänlaatu parani heti

68-vuotias Matti Tervonen Raahesta oli Suomen toinen Heartmate3-apupumpun saaja.

Vuonna 2010 Tervonen oli pohjoisessa hiihtämässä, kun hän sai sydänkohtauksen. Tervosen poika kyyditsi hänet sairaalaan, jossa Tervosella todettiin dilatoiva kardiomyopatia. Tämän vuoden tammikuun loppuun saakka Tervonen oli pärjännyt sairauden kanssa, mutta sitten alkoi kunto heiketä nopeaa tahtia.

Tervosen lääkäri Oulussa yritti saada häntä kuntoon, mutta lopulta Tervonen lähetettiin Meilahteen. Heti Meilahteen päästyä todettiin, että Tervonen pitäisi leikata mahdollisimman pian. Hänen kuntonsa kuitenkin ehti heiketä ennen leikkauspäivää niin paljon, että viimeiset pari päivää Tervonen vietti sydän-keuhkokoneessa odottaen leikkausta. 

"Nyt tuntuu niin hyvälle. Aika ennen tänne tuloa, viime syksy ja talvi, oli sellaista hapenpuutetta kokonaisvaltaisesti. Nyt muistaa, kuinka hyvä on hengittää puhdasta ilmaa."

Tervosen toiveena on nyt päästä kotiin pääsiäiseksi. 

"Suuri kiitos sairaalalle ja henkilökunnalle, jotka ovat niin inhimillisiä. Minua silitettiin kädestä leikkaussalissa ja sanottiin, ettei ole mitään hätää. Olen oppinut arvostamaan etenkin lääkäreitä todella paljon."

Nyt Podgoretskii ja Tervonen odottavat sydänsiirtoa uuden apupumpun turvin. Molemmilla on katse kohti tulevaisuutta ja hyvät odotukset elämänlaadun paranemisesta. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.