Siirry pääsisältöön

Sydänsiirron kautta uusi elämä

37-vuotiaalla Tero Hämäläisellä alkoi toukokuussa vuonna 2016 yskä, joka ei loppunut.

Hoitaja juttelee potilaalle sairaalan käytävällä.

Aluksi luultiin, että kyseessä oli pahenemisvaihe astmassa, jota Hämäläinen oli sairastanut lapsesta asti. Kesä meni kitkutellessa astmalääkkeiden kanssa, ja lopulta Hämäläinen pääsi keuhkolääkärille.

​Elokuussa röntgenkuvissa havaittiin, että Hämäläisen sydän oli laajentunut. Tästä pisteestä asiat lähtivät rullaamaan nopeaa tahtia. Pari tuntia tutkimuksen jälkeen Hämäläinen istui odottamassa Peijaksen sisätautipäivystyksessä ja joutui jäämään yöksi tarkkailuun.

"Yön aikana vointi romahti. Sain ikään kuin luvan sairastaa. Seuraava aamuna tulimme pillit päällä Meilahteen ja ihmettelin, että mikä kiire tässä on. En ymmärtänyt, kuinka sairas olin", Hämäläinen kertoo.

Sydämen apupumppu sydämen toimintaa tukemaan

Sydänasemalla tuli nopea päätös siitä, että Hämäläinen leikataan. Neljän päivän päästä Hämäläiselle asennettiin sydämen vasemman kammion apupumppu, kun sydän-keuhkokoneesta huolimatta tilanne kehittyi huonompaan suuntaan.

"Omaisille oli kerrottu 50-50 -mahdollisuudet jäädä eloon apupumppuleikkauksesta, koska olin niin huonossa kunnossa. Pari päivää leikkauksen jälkeen oli ensimmäiset muistikuvat Meilahteen tulon jälkeen. Oli syntymäpäiväni ja vaimoni syötti minulle synttärikakkua."

Apupumpun asennuksen jälkeen Hämäläisen kunto alkoi kohentua ja hän palasi töihin taitoluisteluvalmentajaksi 3 kuukautta leikkauksen jälkeen.

"Pystyin elämään pumpun kanssa aika täyspäiväistä elämää. Ainut murheeni oli, että muisti pitää mukana tarpeeksi akkuja", Hämäläinen kertoo.

Nopea toipuminen sydänsiirtoleikkauksesta

Noin kuuden kuukauden päästä apupumpun asennuksesta Hämäläinen sai puhelun, että uusi sydän oli löytynyt. Sydänsiirtoleikkaus sujui hyvin ja vain viisi päivää leikkauksen jälkeen hän käveli jo fysioterapeutin kanssa Meilahden tornisairaalan P-kerroksesta 15. kerrokseen.

"Sanottiin, että se oli jonkin sortin ennätys. Seitsemän päivän päästä siirtoleikkauksesta pääsin jo kotiin. Apupumppuleikkauksen jälkeen kuntoutuminen tuntui vaikealta ja siirron jälkeen kaikki tuntui menevän helposti. Mietin, että tässäkö tämä oli."

"Siitä lähtien olen aktiivisesti kuntouttanut itseäni. Kahdeksan viikkoa leikkauksesta sain erityisluvan aloittaa juoksun, kun kävely ei tuntunut kehittävän tarpeeksi. 2,5 kuukautta myöhemmin leikkauksesta olin jo palannut täysin töihin, myöskin erityisluvalla."

Hämäläisellä on aina ollut elämässään tavoitteet korkealla ja leikkauksesta toipuminen ei ollut hänelle poikkeus. Hän oli heti leikkauksien jälkeen luvannut tekevänsä kaikkensa omalta osaltaan, jotta paranisi.

"Muistan, kun kysyin apupumpun asennuksen jälkeen fysioterapeutilta, onko kukaan juossut apupumpun kanssa puolimaratonia, ja ei ollut ainakaan hänen tietääkseen. Ja teimme sitten suunnitelman sitä ajatellen. Siitä iso kiitos tänne, että hullutkin ajatukseni on otettu huomioon. Ei olla sanottu, että et pysty tai ei ole mahdollista. On iso asia, että on toivoa ja kun kaikki menee hyvin, mahdollisuus palata normaaliin elämään."

"Asiat joihin pystyn vaikuttamaan, pyrin tekemään mahdollisimman hyvin. Minulla on koko ajan ollut sellainen olo, että täällä tiedetään, mitä tehdään. Kaikki on mennyt yli odotusten. Uskon että tarinani on osoitus siitä, kun motivoitunut ja hoitoprosessissa aktiivisesti mukana oleva potilas sekä osaava henkilökunta kohtaavat, niin kaikki on mahdollista."

Sydänsiirto mahdollisti paluun aktiiviseen arkeen

Urheilijatausta on opettanut Hämäläiselle paljon ja hän kokee olevansa sen ansiosta henkisesti vahva. Elämäntapamuutokset eivät entiselle huippu-urheilijalle olleet kovin isoja, tosin kuin monille sydänsiirrolle saaneille voisi olla. Sydänsairaus ja siirto olivat tietenkin isoja asioita käsitellä Hämäläiselle.

"Apupumpun avulla pystyin kohottamaan kuntoani ja parantamaan mahdollisuuksia selvitä sydämensiirrosta. Siirto mahdollisti minulle paluun aktiiviseen, kuntoilun täyttämään arkeen, jota jaksan nyt uuden sydämen turvin elää täysillä."

Myös vaimon, perheen ja appivanhempien tuki koko prosessin aikana on ollut Hämäläiselle todella tärkeää. Sairastuminen ja hoitoprosessi ovat myös lähentäneet Hämäläisen perhettä entisestään ja muuttaneet kaikkien elämänarvoja ja -arvostusta.

"Koen, että olemme kaikki nykyään vahvempia ja elämän pieniä hyviä asioita arvostavia ihmisiä. Koen olevani onnekas. Olen saanut täältä niin paljon, uuden elämän."

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.