Snuva, hosta och feber

 

Förkylning och hosta

Förkylning under graviditeten behöver ofta inte behandlas med läkemedel. Det brukar lätta besvären tillräckligt mycket om man vilar sig, dricker något varmt och andas vattenånga. Vissa läkemedel kan användas för att behandla förkylningssymtom under graviditeten. 
Om näsan är täppt kan man använda nässpray som innehåller xylometazolin eller oxymetazolin. De drar samman blodkärlen i nässlemhinnan, vilket gör att svullnaden går ned och det går lättare att andas genom näsan. Följ doseringsanvisningarna noggrant!
 

Hostmediciner är oftast inte särskilt effektiva och vanligtvis finns det ingen anledning att använda dem. Många hostmediciner innehåller flera aktiva beståndsdelar, vars påverkan på fostret inte är känd. Om hostan är så besvärande att den måste lindras kan man under graviditeten använda hostmediciner som innehåller dextrometorfan (mot torr hosta) eller bromhexin (slemlösande).

Hög feber

Hög feber (mer än +38°C) i början av graviditeten kan öka risken för missbildningar hos fostret. Därför bör man sänka febern med hjälp av paracetamol. Den som ammar kan använda paracetamol eller ibuprofen som febernedsättande medel. Både paracetamol och ibuprofen går över i bröstmjölken i så små mängder att barnet inte påverkas.