Listeria

Listeria är sällsynt och årligen upptäcks 10-30 fall i Finland. Listeria monocytogenes är en grampositiv aerob stavformad bakterie som förekommer i marken, hos djur och i tarmens normalflora. Smittan sprids via livsmedel, speciellt via opastöriserade mejeriprodukter och vacuumförpackade och gravsaltade fiskprodukter. Bakteriemängden kan öka i kylskåpstemperatur och kan bevaras i åratal. 
 
Listeria under graviditet kan förorsaka missfall, fosterdöd, för tidig födsel och infektion hos den nyfödda. Listeriabakterien överförs inte alltid från mamma till barn, men bakterien kan passera placentan och infektera livmodern, fostervattnet och fostret. Fostret kan även smittas i samband med förlossningen via förlossningskanalen, varvid sjukdomen visar sig först dagar eller veckor efter födseln. Den nyfödda kan utveckla hjärnhinneinflammation dagar eller till och med veckor efter födseln.
 
Listeria kan även botas och graviditeten fortsätta normalt.
 

Förebyggande

• Undvik opastöriserade mjölkprodukter, mjukostar, vacuumförpackade kallrökta och gravade fiskprodukter, rom och patéer.
• Listeria kan föröka sig i kylskåpstemperatur. Följ därför "Bäst före-"datumet.
• Frysta grönsaker bör värmas innan de äts.
• Kött bör tillagas noggrant i över 70 graders värme.
• Råa produkter bör förvaras avskilt från tillagade.