Kaffe och te

Kaffe kan drickas i måttliga mängder under graviditeten och amningen. Ett rikligt intag av koffein under graviditeten misstänks kunna orsaka prematuritet och undervikt hos fostret. 

Koffein tillhör xantinföreningarna, som fostret kan ha svårt att hantera. Den vetenskapliga kommittén för livsmedelsbehandling inom EU SCF (utlåttanden under år 1999 och 2003) anser att gravida kvinnors koffeinintag bör hållas under 300 mg/dygn (= 3 x 1,5 dl). Enligt nya studier rekommenderas att kaffeintaget begränsas till högst två stycken 1,5 dl stora kaffekoppar per dag.

Te, även grönt och kamomill, kan drickas i måttlig mängd under graviditeten och amningen då produkten kommer från en tillförlitlig producent och säljs i matvaruaffären. Te innehåller i medeltal ca hälften av den mängd koffein som ingår i kaffe.

Användning av örtte, som klassificeras som hälsokost, rekommenderas inte varken under graviditeten eller under amningen. Denna typ av te kan innehålla skadliga ämnen och det finns ofta inte tillförlitlig och forskad information beträffande produktens säkerhet.