Livsmedel och vitaminer

Nogrann livsmedelshygien är viktig under graviditeten. Rått kött och otvättade grönskaer kan innehålla patogener, som kan skada fostret (toxoplasma, listeria). Vissa livsmedel bör undvikas helt under graviditeten.

Kaffe och te kan drickas med måtta. Sötningsmedel är ofarliga för fostret.

Undvik att använda hälsokostprodukter under graviditeten.

Vitaminer och mineraler 

Behovet av vissa vitaminer och mineraler ökar under graviditeten. Folat (folsyra) är viktigt för fostrets normala utveckling, och ett dagligt tillskott på 0.4mg folsyra rekommenderas redan 2-3 månader före början av graviditeten.

Vitamin D behövs för kroppens omsättning av kalcium och fosfat, och behovet av järn ökar med den fysiologiskt ökande blodmängden. Vanlig, mångsidig kost innehåller tillräckligt vitamin A och inget vitamin A tillskott rekommenderas.