Kvinnosjukdomar

Vid enheter för kvinnosjukdomar är vanliga problem som behandlas blödningsstörningar, gynekologiska orsaker till magsmärta, framfall, inkontinensproblem och frågor kring familjeplanering. De vanligaste gynekologiska operationerna är borttagningar av livmoder, framfallsoperationer, ingrepp vid förändringar i livmodern och äggstockarna samt operationer för att behandla inkontinens. De mest krävande ingreppen är bl.a. canceroperationer och endometriosoperationer.

Inom HNS finns det enheter för kvinnosjukdomar inom alla sjukvårdsområden. Till Kvinnokliniken har man koncentrerat operations- och läkemedelsbehandlingen av gynekologisk cancer samt de mest krävande gynekologiska operationerna från hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts område. Vid Kvinnokliniken behandlas också barnlöshet och de svåraste hormonstörningarna samt görs aborter som beror på fostret.

Vid jouren för kvinnosjukdomar vårdas patienter bl.a. på grund av missfall, riklig blödning eller smärta i början av graviditeten, misstanke om utomkvedshavandeskap eller komplikationer efter en gynekologisk operation.


Vasen palsta
Oikea palsta