Gynekologisk cancerkirurgi

​Inom HNS har den gynekologiska cancerkirurgin koncentrerats till HUCS Kvinnokliniken. Planeringen och genomförandet av behandlingarna kräver multiprofessionell kompetens, och ett smidigt samarbete mellan olika yrkesgrupper skapar en grund för bästa möjliga behandling och återhämtning. Cancer i de yttre könsorganen, livmoderhalsen, livmoderkroppen, äggledare och äggstockar är vanliga föremål för kirurgi.

Cancerkirurgi som bevarar fertiliteten har förbättrat de unga kvinnornas livskvalitet. I Finland har denna kirurgi delvis koncentrerats till Kvinnokliniken.

Precisionskirurgi blir allt vanligare hos kvinnor i alla åldrar. I denna teknik kombineras olika bilddiagnostiska tekniker och konstrastmedel med mini-invasiva kirurgiska operationer, till exempel med robotassisterad kirurgi, vilket ökar precisionen vid avlägsnande av tumörer samt bevarar frisk vävnad.

Öppen operation är fortfarande ett viktigt tillvägagångssätt särskilt vid äggstockscancer. Metoden har utvecklats avsevärt tack vare nya kirurgiska tekniker och utveckling av anestesiologin, och återhämtningen, till och med från stora operationer, går snabbare i dag än tidigare. I dag behöver patienten inte vara rädd för smärta.