Springmask

​Springmask är relativt vanligt hos barn i lekåldern. Springmask är en tunn, ljus rundmask som är knappt en centimeter lång. Den lever i tarmen, och honan lägger ägg kring ändtarmsöppningen. Sjukdomen sprider sig lätt med äggen via händer, leksaker, sängkläder och tvättutrymmen när äggen hamnar i tarmen via munnen och andningen. Äggen är mycket sega och överlever i rumstemperatur till exempel i sängkläder i upp till flera veckor.

Symtom

  • klåda kring ändtarmsöppningen
  • ibland utslag på skinkorna
  • maskar kan ses i avföringen

 

Klåda kan förekomma först efter 1–2 månader från smittan. Vid behov kan man söka efter maskar i ett avföringsprov eller ta ett prov kring ändtarmsöppningen med en bomullspinne för att konstatera sjukdomen.

Behandling

Springmask behandlas med pyrvin, som kan köpas receptfritt på apoteket. Hela familjen bör behandlas samtidigt, och sängkläder, handdukar och underkläder ska bytas. Man kan förhindra att sjukdomen sprids genom god hand- och toaletthygien samt genom att hålla fingernaglarna korta och rena. Läkemedelskuren upprepas efter två veckor. Läkemedlet kan färga avföringen och urinen röd, men detta är ofarligt och färgen försvinner vanligen inom några dagar. Maskarna smittar inte keldjur, och maskar hos keldjur smittar inte människor.