Datortomografi DT

Datortomografi (DT) eller skiktröntgen är en undersökning som med hjälp av röntgenstrålar tar tvärsnittsbilder av området som man vill undersöka. Området som ska undersökas kan vara såväl i huvudet, halsen, kroppen som armarna eller benen.

Av snittbilderna är det möjligt att urskilja olika detaljer, som till exempel ben, fett, luft, inre organ och blodådror genom att tillämpa olika DT-röntgenmetoder och bearbeta bilderna i efterskott. Av tillräckligt tunna snittbilder är det möjligt att lägga ihop tredimensionella bildmodeller.

DT-undersökningen är smärtfri. Under undersökningen ligger patienten stilla på ett undersökningsbord och bordet glider in i röntgenapparaten. Röntgenapparaten har en stor öppning (ca 80 cm) och den är öppen i bägge ändorna och därför känns undersökningen inte ångestskapande. Med de nya DT-apparaterna är undersökningstiden mycket kort, endast några minuter. Då man räknar med förberedelserna tar undersökningen dock lite längre tid.

Beroende på vilket område som undersöks ges patienten andningsinstruktioner. För att blodådrorna ska synas bättre kan man ge patienten kontrastmedel via en kanyl i armvecket. Patienten kan också ges kontrastmedel oralt för att man ska få skarpare bilder av tarmarna. När kontrastmedlet injiceras i blodet kan patienten uppleva en kortvarig känsla av värme och få metallsmak i munnen. Kontrastmedlet avlägsnas ur blodcirkulationen med urinen.

 

 FÖRBEREDELSE FÖR UNDERSÖKNINGARNA