Mat och kost

För patientbespisningsitjänsterna svarar HNS Stödtjänster. Maten har stor betydelse för välbefinnandet, och då man insjuknar får maten och näringen ännu större betydelse. Vi strävar efter att främja patientens återhämtning genom att servera mat som stöder vården: frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmat. Menyn finns på avdelningens anslagstavla och på webbplats.
 
Matsedlarna finns bakom länkarna i den högra spalten på denna sida. Av dem framgår vilka måltider som serveras samt information om matens näringsvärden och råvaror. På sidorna syns den pågående veckans matsedel samt följande veckas matsedel. Förutom matsedlar för baskost finns det även matsedlar för vegetarisk mat och för barn. framgår vilka måltider som serveras samt information om matens näringsvärden och råvaror.
 
Dagens måltider innehåller totalt cirka 1 800 kcal (7,5 MJ) energi, vilket täcker dagens näringsbehov. Menyerna planeras i enlighet med rekommendationerna om sjukhusmat. Maten skall framför allt vara smaklig och mångsidig, men även fett- och saltmängden och fettets kvalitet beaktas. Vi säkerställer att maten är av en jämn och hög kvalitet genom att använda testade recept och trygga råvaror.
 

Specialdieter

 
Kosten planeras på så sätt att den passar så många smaker och specialdieter som möjligt. Utöver basmenyn planerar vi flera olika specialdieter för olika klientgrupper. Vid behandlingen av vissa sjukdomar, såsom celiaki, är kosten den enda möjliga vårdformen. Vi tillagar även de mest krävande dieterna för t.ex. cancer-, njur-, anorexi- och barnpatienter.
 
Vid behov kan läkaren ge en remiss till näringsterapeutens mottagning, där patienten får personlig kostrådgivning.
 
Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta