Gå till huvudinnehåll

Vårdväg för tarmcancerpatienter

Nyckelord:
  • ändtarmscancer
  • tjocktarmscancer
  • cancer

​Välkommen till tarmcancerpatientens vårdväg. På denna webbsida berättar vi för dig steg för steg hur vården och undersökningarna fortskrider. 

Potilas juttelee hoitajan ja lääkärin kanssa.

När du har blivit diagnostiserad med tjock- eller ändtarmscancer, eller en stark misstanke om detta har uppstått får du en remiss till en bukkirurg på HUS. Du blir informerad om både röntgen- och laboratorieundersökningar per brev. Fyll i den medföljande blanketten för förhandsinformation och ta den med dig när du kommer till kirurgiska polikliniken för att planera vården. 

Sjukskötaren som koordinerar vården schemalägger dina poliklinikbesök samt nödvändiga undersökningar och kontaktar dig per telefon. Vid behov kan du också själv kontakta sjukskötaren. Reservera gott om tid för besöksdagen. Du träffar kirurgen, sjukskötaren och anestesiläkaren. Dina närstående är också välkomna att följa med dig till mottagningen. Vid behov genomför vi ytterligare undersökningar och ger intravenös järnmedicin. 

Läs mer i Hälsobyn:

Vad är tarmcancer?

Vilka symtom orsakar tarmcancer?

Vilka undersökningar görs när man misstänker tarmcancer?


Planering av behandling av tjocktarmscancerOperativ behandling av tjocktarmscancerPlanering av behandling av ändtarmscancerOperativ behandling av ändtarmscancer
Strålbehandling av ändtarmscancer

Cytostatikabehandling


Palliativ vård


Uppföljning


Tillgången till vård för patienter med tarmcancerEnheter

Kirurgiska polikliniken, Jorvs sjukhus

Jorvs kirurgiska poliklinik är en tidsbokningspoliklinik, dit du kommer efter remiss för bedömning av behovet av kirurgisk vård eller på kontrollbesök…

Avdelning K6 (bukkirurgi), Jorvs sjukhus

Vid avdelning K6 på Jorvs sjukhus vårdar vi patienter inom specialiteten bukkirurgi.

Avdelning K7 (bukkirurgi), Jorvs sjukhus

På avdelning K7 på Jorvs sjukhus vårdar vi patienter inom specialiteten bukkirurgi

Bukkirurgiska avdelningen M14, Mejlans tornsjukhus

På bukkirurgiska avdelningen M14 på Mejlans tornsjukhus behandlar vi mera krävande tarmsjukdomar samt vårdar patienter med cancer med ursprung i…

Feedback

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen! Berätta om hur vi kan förbättra den här sidan.

Berätta om hur vi har lyckats eller hur vi kan förbättra den här sidan.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.