Gå till huvudinnehåll

Vårdväg för prostatacancerpatienter

Nyckelord:
  • prostatacancer
  • cancersjukdomar
  • cancer

Välkommen till prostatacancerpatientens vårdväg. På denna webbsida berättar vi för dig steg för steg hur vården och undersökningarna fortskrider. 

Vanha mies hymyilee toiselle henkilölle.

Om det i undersökningarna inom primärhälsovården, företagshälsovården eller på en privat läkarstation har uppstått en misstanke om prostatacancer, skriver läkaren en remiss till urologiska kliniken på HUS för fortsatta undersökningar.  

På basis av remissen reserverar vi ett mottagningsbesök för dig, under vilket man förutom den kliniska undersökningen vanligtvis även tar nålprover från prostatan under ultraljudskontroll. Du får en kallelse till undersökningsbesöket per brev. Mottagningen finns på urologiska polikliniken antingen i Mejlans eller Pejas sjukhus. 

Om prostatacancer redan har diagnostiserats någon annanstans gör din läkare en remiss till ett vårdmöte och eventuella fortsatta undersökningar på urologiska polikliniken eller polikliniken för cancersjukdomar i Mejlans eller Pejas. 

Om läkaren på öppenvården misstänker återfall eller progression av tidigare behandlad prostatacancer, skriver hen en remiss för ytterligare undersökningar och behandlingar på urologiska polikliniken eller polikliniken för cancersjukdomar i Mejlans eller Pejas. Vårdstället bestäms enligt ditt bostadsområde. 
Enheter

Polikliniken och dagavdelningen för cancersjukdomar, Kliniken för cancersjukdomar

På polikliniken och dagavdelningen för cancersjukdomar som finns i Mejlans sjukhusområde har läkare och sjukskötare mottagning på flera verksamhetsställen…

Urologiska polikliniken, Mejlans tornsjukhus

På urologiska polikliniken i Mejlans tornsjukhus vårdar vi sjukdomar i urinblåsan och prostatan.

Feedback

Hittade du vad du sökte?