Gå till huvudinnehåll

Missbildningar av örat

Nyckelord:
  • HUSUKE
  • Nya barnsjukhuset
  • plastikkirurgi

Missbildningar av örat kan förekomma antingen individuellt eller som en del av ett syndrom. Vi behandlar missbildningar av ytterörat på Parksjukhuset och Nya barnsjukhuset.

Missbildningar av örat kan förekomma antingen individuellt eller som en del av ett syndrom.

De vanligaste är:

  • felställning av örat (utstående öron)
  • liten tillväxt av ytterörats delar (dolt öra och koppliknande öra)
  • delvis avsaknad av ytterörat (mikroti)
  • fullständig avsaknad av ytterörat (anoti).

Den vanligaste av dessa är utstående öron där ytterörat ligger på sin plats. Med ett koppliknande öra avses en utvecklingsstörning i övre delen av örat där ytterörat avsnöras och blir koppliknande. I mikroti saknas övre delen av ytterörat eller så består den av små broskknölar, men ytterörats nedre del, öronsnibben, kan vara normal. Mikroti och anoti utgör ofta en del av ett mera omfattande syndrom (t.ex. Hemifacial mikrosomi). Dessa syndrom åtföljs av problem i ansiktet, tillväxten i käkarna samt bettet.

Vi behandlar öronmissbildningar som ett samarbete mellan medicinska specialiteter. Formen på ett missbildat öra kan vi korrigera kirurgiskt. Vid behov kan vi bygga ett öra som helt saknas från örats egen vävnad. En protetisk ersättning av ytterörat är också möjlig. Vid behov kan vi korrigera hörseln genom hörselförbättringskirurgi eller olika typer av hörapparater.

Vi utför operationer på barn under 16 år på Nya barnsjukhuset, övriga operationer gör vi på Parksjukhuset. 

Enheter

Operations- och anestesiavdelning, Nya barnsjukhuset

På Nya barnsjukhusets Operations- och anestesiavdelning vårdar vi patienter under 16 år.

Vårdavdelning Rymden, Nya barnsjukhuset

På vårdavdelning Rymden på Nya barnsjukhuset behandlar vi osteopatiska och muskuloskeletala sjukdomar och skador samt vårdar neurologiska och…

Plastikkirurgiska polikliniken och Läpp- och gomspaltcentret Husuke, Parksjukhuset

På Läpp- och gomspaltcentret Husuke på Parksjukhuset behandlar vi läpp- och gomspalt, benbildningsdefekter av kranialsuturer (kraniosynostoser) samt…

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen! Berätta om hur vi kan förbättra den här sidan.

Berätta om hur vi har lyckats eller hur vi kan förbättra den här sidan.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.