Gå till huvudinnehåll

Bilddiagnostiska undersökningar

Nyckelord:
  • röntgen
  • magnetundersökning
  • ultraljudsundersökning

Med bilddiagnostik undersöks människokroppen med olika metoder. 

Hoitaja laittaa lasta röntgenkuvaan

Genom bilddiagnostik undersöker man människokroppen med olika metoder. Bilddiagnostik kan innefatta avbildningar, men också till exempel mätningar av kroppens, hjärnans eller nervernas funktion. Bilddiagnostik används också vid ingrepp och cancerbehandlingar. 

En läkare bedömer om det är nödvändigt med en undersökning för att få en bra helhetsbild. Med hjälp av bilddiagnostiska undersökningar kan man diagnostisera eller utesluta olika sjukdomar och vid behov planera för effektiv vård.

De vanligaste bilddiagnostiska undersökningarna är röntgenundersökningar, magnetkameraundersökningar och ultraljudsundersökningar.  

Mer specialiserade undersökningar är isotopundersökningar, som man till exempel använder för att utreda cancerspridning. Genom en isotopundersökning kan man också observera många sjukdomar innan sjukdomens strukturella förändringar framträder i andra undersökningar. 

Vid en isotopundersökning får patienten en liten mängd radioaktivt medel i kroppen. Efter det avbildas kroppen med gammakamera eller PET-kamera. Den utrustning som används kan uppmäta mycket små strålningsmängder. 

Enheter

Alberga röntgen

På Alberga röntgen utför vi vanliga röntgenundersökningar utan tidsbokning och ultraljudsundersökningar med tidsbokning.

Armilas röntgen

På Armilas röntgen utför vi konventionella röntgenundersökningar utan tidsbokning och ultraljudsundersökningar med tidsbokning.

Borgå hälsocentrals röntgen

På Borgå hälsocentrals röntgen utför vi vanliga röntgenundersökningar både med och utan tidsbokning. Vi rekommenderar tidsbokning.

Borgå sjukhus röntgen

På Borgå sjukhus röntgen utför vi vanliga röntgenundersökningar utan tidsbokning och övriga undersökningar med tidsbokning.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen! Berätta om hur vi kan förbättra den här sidan.

Berätta om hur vi har lyckats eller hur vi kan förbättra den här sidan.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.