Gå till huvudinnehåll

Ätsvårigheter hos barn med läpp-, käk- och gomspalt

Nyckelord:
  • HUSUKE
  • läpp- och gomspalt

Vi guidar och hjälper familjen genast på förlossningssjukhuset och senare på Läpp- och gomspaltscentret i frågor som gäller matning av ett barn med läpp- och gomspalt.

Läpp- och gomspalt

Problem med matning är mycket vanliga under de första veckorna efter förlossningen. Att lära sig att mata ett sådant barn kräver ofta tålamod och uthållighet från matarens sida, men när lösningar hittas förstärker matningssituationer den positiva interaktionen och tillgivenheten mellan förälder och barn.

Gomspalt förhindrar att det undertryck i munhålan som är nödvändigt för att kunna suga bildas och därmed är normal amning vanligtvis inte möjlig. Kluven läpp brukar vanligtvis inte orsaka problem vid matning. Undantaget kan vara ett väldigt brett läppspalt, vilket gör att bebisen inte får ett tätt grepp om bröstet.

Även om gomspalten förhindrar att amma/bli ammad behöver bröstmjölken inte överges. Du kan handmjölka eller pumpa ur mjölken och ge den i nappflaskan.

Spalt påverkar inte sväljning. Du kan ge mjölk från en nappflaska vars napphål har förstorats med ett tvärsnitt till exempel. Man kan dessutom hjälpa bebisen att suga nappen genom att trycka lätt på nappens tjockända eller på den mjuka nappflaskan i takt med barnets sugrörelser. En lämplig napp och nappflaska kan man hitta genom att testa de alternativ som finns i butiken. Också vällingnapp har visat sig fungera bra. Det viktiga är storleken på napphålet.

Mjölken bör droppa i stora droppar och jämnt, men inte så att den rinner. På så sätt får barnet inte för mycket mjölk i munnen på en gång. De flesta barn lär sig att äta på detta sätt, men det finns även speciella nappar om det behövs. Den mest använda nappmodellen idag är den anatomiska nappen. Den bästa ställningen för barnet vid matning är halvsittande i förälderns knä. Det är viktigt att lyfta upp barnet för att rapa både mellan matningen och efter det.

Enheter

Plastikkirurgiska polikliniken och Läpp- och gomspaltcentret Husuke, Parksjukhuset

På Läpp- och gomspaltcentret Husuke på Parksjukhuset behandlar vi läpp- och gomspalt, benbildningsdefekter av kranialsuturer (kraniosynostoser) samt…

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.