Gå till huvudinnehåll

Hjärttransplantationen gav ett nytt liv

I maj 2016 drabbades 37-åriga Tero Hämäläinen av en hosta som inte gick över.

Hoitaja juttelee potilaalle sairaalan käytävällä.

Först trodde man att det handlade om ett astmaskov, eftersom Hämäläinen har haft astma ända sedan han var barn. Hämäläinen kämpade på med sin astmamedicin under sommaren, men till sist fick han träffa en lungläkare.

​Vid en röntgenundersökning i augusti upptäckte man att Hämäläinen hade förstorat hjärta. Efter det började saker och ting gå undan. Ett par timmar efter undersökningen satt Hämäläinen och väntade på Pejas internmedicinska akutmottagning och fick stanna över natten för observation.

”Under natten förvärrades mitt hälsotillstånd drastiskt. Det var som att jag fick lov att bli sjuk. Nästa morgon åkte vi med påslagna sirener till Mejlans och jag undrade varför det var så bråttom. Jag förstod inte hur sjuk jag var”, berättar Hämäläinen.

Hjälppumpen hjälper hjärtat att fungera

På Hjärtstationen tog man ett snabbt beslut om att operera Hämäläinen. Fyra dagar senare satte man in en hjälppump i Hämäläinens hjärtas vänstra kammare, eftersom tillståndet försämrades trots att man använde hjärt- och lungmaskin.

”Till mina anhöriga sa man att mina chanser att överleva hjälppumpsoperationen var 50-50, eftersom jag var i så dåligt skick. Mina första minnesbilder efter att ha kommit till Mejlans har jag ett par dagar efter operationen. Det var min födelsedag och min fru matade mig med födelsedagstårta.”

Efter att man hade satt in hjälppumpen började Hämäläinens tillstånd förbättras och 3 månader efter operationen återgick han till sitt jobb som konståkningstränare.

”Jag kunde leva livet fullt ut med pumpen. Det enda jobbiga var att komma ihåg att ta med tillräckligt med batterier”, berättar Hämäläinen.

Snabb återhämtning från hjärttransplantationsoperationen

Ungefär sex månader efter att hjälppumpen hade satts in fick Hämäläinen ett samtal om att man hade hittat ett nytt hjärta. Hjärttransplantationsoperationen gick bra, och bara fem dagar efter operationen gick han från bottenvåningen till våning 15 på Mejlans tornsjukhus tillsammans med sin fysioterapeut.

”De sa att det var någon typ av rekord. Sju dagar efter transplantationsoperationen fick jag komma hem. Efter hjälppumpsoperationen kändes rehabiliteringen svår, men efter transplantationen kändes det som att allt gick enkelt. Jag tänkte: ‘Var det här allt’?”

“Sedan dess har jag aktivt rehabiliterat mig själv. Åtta veckor efter operationen fick jag specialtillstånd att börja springa, eftersom det kändes som att jag inte utvecklades tillräckligt mycket med promenader. Två och en halv månad efter operationen hade jag redan återgått till jobbet på heltid, även det med specialtillstånd.”

Hämäläinen har alltid haft högt uppsatta mål i sitt liv, och återhämtningen efter operationen var inget undantag. Direkt efter operationerna lovade han sig själv att göra allt i sin makt för att bli bättre.

”Efter att de hade satt in hjälppumpen minns jag att jag frågade fysioterapeuten om någon någonsin hade sprungit ett halvmaraton med en hjälppump, och så vitt fysioterapeuten visste hade ingen gjort det. Så vi gjorde en plan med det i åtanke. Jag är väldigt tacksam för att man här tog hänsyn även till mina galna idéer. Ingen har sagt att ”så kan du inte göra” eller ”det är omöjligt”. Det är stort att få känna hopp och att man har möjlighet att återgå till ett normalt liv om allt går bra.”

”Allt som jag kan påverka själv försöker jag göra så bra som möjligt. Jag har hela tiden känt att det här är ett ställe där folk vet vad de håller på med. Allt har gått över förväntan. Jag tror att min berättelse är ett bevis på att när en motiverad patient som aktivt deltar i sin vårdprocess möter kompetent personal, så är allt möjligt.”

Hjärttransplantationen gjorde det möjligt att återgå till en aktiv vardag

Bakgrunden som idrottare har lärt Hämäläinen mycket, och han upplever att han tack vare det har ett starkt psyke. Livsstilsförändringarna har inte varit så stora för den tidigare toppidrottaren, till skillnad mot hur det kan vara för många hjärttransplantationspatienter. Men hjärtsjukdomen och transplantationen var förstås stora saker att bearbeta för Hämäläinen.

”Tack vare hjälppumpen kunde jag stärka min kondition och förbättra mina möjligheter att klara av hjärttransplantationen. Transplantationen gjorde det möjligt för mig att återgå till en aktiv vardag fylld med motion, så att jag nu kan leva fullt ut med hjälp av mitt nya hjärta.”

En annan sak som har varit mycket viktig för Hämäläinen under hela den här processen är stödet han har fått från sin fru, sin familj och sina svärföräldrar. Insjuknandet och vårdprocessen har också gjort att Hämäläinens familj har kommit varandra närmare, och situationen har förändrat deras livsvärderingar och hur de värdesätter saker och ting.

”Jag upplever att vi alla är starkare nu och uppskattar de små sakerna i livet. Jag känner mig lyckligt lottad. Jag har fått så mycket här – till och med ett nytt liv.”

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.