Gå till huvudinnehåll

Hjälppump för hjärtat gav livet tillbaka

För nästan 15 år sedan upptäckte nu 68-åriga Toivo Ihanainen att han blev mer trött än vanligt när han gick promenader. Som passionerad motionär insåg han att allt inte var som det skulle.

Hoitaja keskustelemassa potilaan kanssa

De arbetsprover som gjordes på Mellersta Finlands centralsjukhus visade normala resultat sett till åldern, men Ihanainen var inte nöjd med resultaten, utan visste att de inte var normala för honom. År 2003 genomgick han även en bypassoperation av hjärtat, där man sammanlagt gjorde sex omledningar.

”Jag skrevs ut och rehabiliterade mig själv, men jag märkte inte att mitt tillstånd blev bättre. Till exempel var jag helt utmattad under en roddtävling”, berättar Ihanainen.

Pacemakerbehandling när symtomen fortsatte efter bypassoperationen

Undersökningar visade att Ihanainen hade haft en hjärtinfarkt någon gång i livet, och samtidigt konstaterade man hjärtsvikt på vänster sida. Man satte in en pacemaker år 2007 i Jyväskylä.

”Jag gick på kontroller i ett par år, och vid en kontroll i Jyväskylä konstaterade en läkare att det fortfarande var något fel på mig.”

Efter det började han regelbundet besöka Mejlans och till sist rekommenderade man en hjälppump för hjärtat.

”Jag hade aldrig hört talas om något sådant. Det kom en arbetsgrupp med läkare till mig och började berätta och diskutera saken, och efter det ansåg jag själv att jag behövde en hjälppump.”

Efter att hjälppumpen hade satts in började tillståndet äntligen förbättras

Hjälppumpen sattes in i januari 2015, och efter det började Ihanainen märka förändringar.

”När jag blev utskriven började jag promenera och gå i trappor. Först kändes det tungt, men jag märkte att jag så småningom började återhämta mig. Nu kan jag röra mig som förut. Det känns som att jag inte har haft så här bra kondition på hela 2000-talet”, säger han,

Ihanainen har inget annat än goda ord att säga om insättningen av hjälppumpen och sjukhusvården på HUCS Hjärt- och lungcentrum. De vänliga kirurgerna, vårdarna och fysioterapeuten har stannat i hans minne.

”Jag har oerhört bra upplevelser härifrån. Det finns inget att klaga på. Nu klarar jag mig jättebra, och jag har återgått till mitt tidigare liv.”

Nu har Ihanainen åkt från Saarijärvi till Mejlans för ett dagbesök. Det är ett byte av hjälppumpens centralenhet som står på schemat. Hemmavid väntar små byggprojekt och lite annat pyssel för den redan pensionerade IT-installatören.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.