Gå till huvudinnehåll

Åter till vardagen efter flera år av dyspné

Nu 37-åriga Antti Uski diagnostiserades med vaskulit, alltså blodkärlsinflammation, år 2010. Året därpå konstaterade man att lungorna inte fungerade som de skulle.

Potilas ja lääkäri keskustelemassa

​”Det märkte jag själv också. Jag blev andfådd när jag gick i trappor, och jag kommer ihåg den vintern, för jag blev ofta sjuk. Det kändes som att jag hela tiden hade influensa. Jag tog mig genom arbetsdagarna genom att knapra Burana", berättar Antti Uski.

Besvärad av den utdragna influensan sökte Uski vård. Uski, som bor i Lahtis, kunde knappt gå själv till Päijänne-Tavastlands centralsjukhus – i så dåligt skick var han. Undersökningarna visade att han hade låg syresaturation, och till följd av det skickades han vidare för en bronkoskopi. Man hittade förändringar i lungorna, men Uski fick inte en diagnos direkt, utan en remiss till Mejlans.

I Mejlans konstaterade man att Uski hade en oerhört sällsynt lungvävnadssjukdom: obliterativ bronkiolit. Efter det följde en lång uppföljningsperiod. Hälsotillståndet gick stadigt nedåt år för år, men Uski fortsatte hela tiden att jobba. Han jobbar som tjänsteman inom byggbranschen.

”Jag bestämde mig för att jag ville jobba och leva ett normalt liv. Jag ville inte bara ligga på sofflocket. Men visst fanns det mer stressiga perioder då jag tappade orken. Jag slutade med fritidsintressen och all konditionsträning. Jag fick också dra ner på hushållsarbetet. Ingenting var längre enkelt och som vanligt.”

Alternativet var lungtransplantation

Uski var tvungen att börja tänka efter innan han åkte någonstans – finns det trappor där? Orkar jag gå i uppförsbacken dit? Kan jag gå och prata samtidigt, eller blir det för jobbigt? Redan för 4–5 år sedan lyfte man för första gången frågan om en eventuell lungtransplantation, om det inte skulle ske någon förändring i hälsotillståndet med läkemedel.

För ett år sedan påbörjade man en transplantationsutredning och han sattes på väntelistan för lungtransplantation. I juni kom det första samtalet, men på plats i operationssalen konstaterade man att lungorna inte passade Uski. Som tur var behövde inte Uski vänta länge efter det falsklarmet. Han hade semester ett par veckor innan telefonen ringde vid middagstid den 18.7.2018 i stugan i Heinola. Uski fick nya lungor transplanterade i Mejlans under en operation som tog hela natten. 

Då låg hans blåsvolym bara på 0,7 liter, och i ett par års tid hade han behövt extra syre varje natt. 

”Mina föräldrar skjutsade mig till Lahtis, och så beställde jag taxi dit. Sedan var det dags att åka till Mejlans för att förbereda sig för operation igen. Själva tillvägagångssättet var bekant sedan förra gången, men jag var lika nervös. Den här andra gången kände jag att det verkligen skulle hända.”

Nästa sak som Uski minns är att man drog andningsslangen ur munnen på honom och att han vaknade från operationen. Han andades ytligt och var kraftigt medicinerad.

”Jag undrade direkt hur lungorna kändes, så jag testade. Först tog jag det försiktigt, och det gjorde lite ont i bröstkorgen. Ganska snabbt var jag dock på benen. Den tredje dagen, när jag rörde mig mer, kändes det på något sätt annorlunda. Jag hade inte svårt att andas.”

En vecka senare kunde Uski gå med rollator och upptäckte att han inte blev andfådd. När han kom hem märkte han ännu tydligare skillnaden jämfört med förut. 

”Jag blev inte andfådd i trappor, så jag var tvungen att ta en liten testrunda runt kvarteret. Varje dag gjorde jag rundan lite längre, och började upptäcka att lungorna fungerade precis som de skulle.”

I början av december 2018 gick Uski tillbaka till jobbet. I november började han spela badminton och fortsatte promenera, cykla på motionscykel och styrketräna. 

”Jag har funderat mycket på att köpa skidor”

Fyrabarnspappan kan nu också delta i sina barns liv på ett helt annat sätt än innan operationen. Nu behöver han inte längre bara se på när barnen springer runt, utan kan själv vara med. 

Uski har fortfarande kvar kontroller och den kritiska punkten på ett år, men han och hans familj ser positivt på framtiden och gör planer för den.

”Kanske blir det en liten semesterresa nästa sommar. Jag har fått njuta bara av vardagen. Det är till och med riktigt roligt att skotta snö.”

Förra året gjordes 18 lungtransplantationer inom HUS. År 2017 gjordes 24 lungtransplantationer. Den största anledningen till lungtransplantationer är lungemfysem på grund av alfa-1-antitrypsinbrist samt KOL, alltså kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

Verksamheten med lungtransplantationer skulle kunna intensifieras inom HUS. För att utveckla verksamheten har man från HUS sida skickat två lungläkare och en hjärtkirurg till Toronto för utbildning.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.