Mun- och käksjukdomar

​Inom sektionen för mun- och käksjukdomar finns specialiteterna inom mun- och käkkirurgi, klinisk tandvård och tandreglering (ortodonti). Inom rekonstruktiv kirurgi är Mun- och käkkliniken en av de ledande klinikerna i världen när det gäller att tillämpa resultat från stamcellsstudier i kliniskt vårdarbete. Inom 3D-planering och utveckling av kirurgiska behandlingar hör kliniken till en av Europas ledande kliniker − man samarbetar både med inhemska och utländska utrustnings- och programvaruleverantörer. Inom kirurgin är biomaterial ett nytt forskningsobjekt.
 
De mun- och käksjukdomar som kräver specialistvård vårdas på Mun- och käkkliniken med specialkompetens inom kariologi, endodonti, parodontologi och protetik. Sanering av infektionsfokus i munnen p.g.a. systemisk sjukdom eller behandling av sjukdom är ett viktigt och växande arbetsområde.
 
På kliniken behandlas dessutom inflammatoriska förändringar och utvecklingsförändringar i tandkött och slemhinnor i samband med syndrom eller svår systemisk sjukdom; slemhinneförändringar i munnen i samband med både hud- och autoimmunsjukdomar och reumatiska sjukdomar, samt sjukdomar i tändernas stödjevävnader som börjat i ungdomen eller hos barn.
 
Behandlingen av svåra bettfel, som kräver både tandreglering och kirurgisk behandling, har centraliserats till Mun- och käkkliniken. Patienter med muncancer och patienter med omfattande medfödda tandlöshetstillstånd utgör en utmanande patientgrupp vid bettrehabilitering.