Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 11.4.2019 10.00

Neuropsykologinen nettikuntoutus

Nyckelord:
  • neurologia
  • neuropsykologia

HUSin neuropsykologinen nettikuntoutus on tarkoitettu potilaille, joilla on sairastumisen jälkeen ilmennyt toimintakykyä haittaavia muutoksia tiedonkäsittelyssä,

Neuropsykologinen nettikuntoutus

HUSin neuropsykologinen nettikuntoutus on tarkoitettu potilaille, joilla on sairastumisen jälkeen ilmennyt toimintakykyä haittaavia muutoksia tiedonkäsittelyssä, kuten muistissa, keskittymiskyvyssä tai oman toiminnan ohjauksessa ja suunnittelussa.
  
- Nettikuntoutusta suositellaan ensimmäisen vuoden aikana sairastumisen jälkeen, mutta ajoitus on yksilöllistä potilaan voinnin ja tarpeiden mukaan. Nettikuntoutus ei sovi potilaille, joiden vaikea-asteinen oireisto estää itsenäisen työskentelyn tietokoneella tai älypuhelimella, kertoo neuropsykologi Eeva-Liisa Kallio.
 
Nettikuntoutuksen jälkeen potilas ymmärtää toimintakyvyn vaikeudet paremmin. Pyrkimyksenä on lisätä oireiden hallintaa, vähentää niiden aiheuttama haittaa ja vahvistaa elämänhallintaa.
 
- Neuropsykologisen nettikuntoutuksen tarkoitus on vähentää potilaan avuntarvetta ja vastaavasti myös terveys- ja sosiaalipalvelujen käyttöä, arvioi johtava psykologi Marja Hietanen.
 
Nettikuntoutuksessa potilaalla on viestiyhteys neuropsykologiin ja mahdollisuus palata aineistoihin tarpeen mukaan. Asiointia varten potilas tarvitsee tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen sekä verkkopankkitunnukset tunnistautumista varten.

- Neuropsykologinen nettikuntoutus sisältää kahdeksan istuntoa, jotka on tarkoitus käydä omatoimisesti läpi noin kahdessa kuukaudessa. Nettikuntoutus tarjoaa potilaalle tietoa ja itsetuntemusta, harjoitteita oireiden hallintaan, apua muistiongelmiin ja toimintastrategioita arkeen. Neuropsykologilta voi myös kysyä potilasta askarruttavista asioista.
 
Neuropsykologin palvelujen saatavuus vaihtelee Suomessa. Nettikuntoutuksen myötä palvelu on potilaiden ulottuvilla ympäri Suomen. 
 
- Palvelua voi käyttää, vaikka matkustaminen olisi hankalaa ja terveydenhuollon yksiköt kaukana. Nettikuntoutus sopii hyvin myös lieväoireisille potilaille, jotka ovat huolissaan toimintakyvyn muutoksista, kertoo Kallio. 
 
Palveluun pääsee lääkärin lähetteellä. 

Feedback

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen! Berätta om hur vi kan förbättra den här sidan.

Berätta om hur vi har lyckats eller hur vi kan förbättra den här sidan.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.