Gå till huvudinnehåll

Mödra- och amningspolikliniken, Hyvinge sjukhus

Nyckelord:
  • förlossningar
  • graviditet
  • Hyvinge sjukhus

Vid Hyvinge sjukhus mödrapoliklinik gör vi undersökningar och fosterscreeningar under graviditeter. Den gravida mamman kommer till polikliniken med en remiss från läkare eller rådgivningens hälsovårdare. En stödperson kan vara närvarande under undersökningarna. Barn får inte vara närvarande på mottagningarna.

Kontakter



Den första kontakten med mödrapolikliniken sker ofta i form av ultraljudsundersökningar i början av graviditeten som görs i graviditetsvecka 11+6–13+6 samt 20–22.

Tidsbokning för fosterscreening med ultraljud sker med remiss från hälsovårdaren. Vi genomför fosterscreeningar på mödrapolikliniken och de är frivilliga och avgiftsfria för familjer. Till undersökningen hör två ultraljudsundersökningar och ett blodprov under graviditetsveckorna 9–11. Du kan även boka tid till fosterscreeningen elektroniskt via Maisa-tjänsten. Då skriver hälsovårdaren en remiss till fosterscreeningen och du kan själv boka tiden via Maisa.

De vanligaste orsakerna till besök på mödrapolikliniken är bland annat

  • högt blodtryck
  • för tidiga värkar
  • avvikande bjudning (t.ex. sätesändläge)
  • störningar i sockerämnesomsättningen (graviditetsdiabetes)
  • bedömning av förlossningssätt på grund av föregående förlossning
  • bedömning av fostrets storlek.

Vi har separata mottagningar för patienter med förlossningsrädsla (SYPE-polikliniken) samt en separat mottagning för de familjer som behöver särskilt stöd under graviditeten (ETU-polikliniken). Den gravida mamman kommer till polikliniken efter en remiss från läkare eller rådgivningens hälsovårdare. Vissa patienter vårdar vi med digitala vårdvägar, till exempel sker uppföljningen av blodsockernivåerna hos kvinnor med graviditetsdiabetes på vårdvägen.

Amningspolikliniken

Amningspolikliniken har sin verksamhet vid Hyvinge sjukhus i A-byggnaden på våning 2 tre dagar i veckan (måndag, onsdag och fredag). Anmälan i A-byggnadens entréhall. Väntrummet finns på 2:a våningen genast efter hissarna. På vår amningspoliklinik erbjuder vi hjälp och stöd vid amningsproblem om amningsvägledningen som ges på mödrarådgivningen och stödet från kamratstödgrupper inte räcker till.

Ingen remiss till mottagningen krävs under amningsperioden. Vi behandlar amningsproblem på mottagningen tills barnet är 6 månader gammalt. Om du redan under graviditeten önskar få förebyggande hjälp mot eventuella amningsproblem, behövs en remiss av en hälsovårdare från rådgivningen.

Telefontid till amningspolikliniken kan bokas genom att ringa återuppringningssystemets nummer (019) 4587 2269. Återuppringningssystemet fungerar från måndag till fredag klockan 7–21. En del av amningsproblemen kan lösas redan per telefon men vid svårare situationer rekommenderar vi ett mottagningsbesök som vid behov bokas under samtalet.

Vid bröstrelaterade sjukdomar ska du kontakta din egen hälsovårdscentral. Sådana sjukdomar är till exempel bröstinflammation och jästinfektion.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.