Mejlans vaccinforskningscentrum (MeVac)
MeVac är HUS och Helsingfors universitets forskningscentrum för vacciner där vi bedriver både forskning som beställts av läkemedelsbolag och forskarstyrd forskning. Vi följer Finlands och EU:s lagstiftning om medicinsk forskning, tillståndsförfaranden samt god klinisk forskningspraxis.

Vacciner ger dig långvarig immunitet mot smittsamma sjukdomar, till och med livslång immunitet. Du får immunitet på ett sätt som ger dig mycket lindrigare symtom än om du går igenom sjukdomen. Vaccinering är ett naturligt sätt att förebygga smittsamma sjukdomar och deras spridning.
Genom det nationella vaccinationsprogrammet skyddar vi befolkningen mot smittsamma sjukdomar. Därutöver använder vi vaccin som inte ingår i vaccinationsprogrammet, t.ex. för resenärer och specialgrupper. I vaccinforskningen utvecklar vi nya och bättre vacciner samt testar lämpligheten av befintliga vacciner för att skydda riskgrupper.
Deltagandet i forskning grundar sig på frivillighet, och ingen ekonomisk ersättning betalas. Deltagandet innebär också att du är med i utvecklingsarbetet för att förbättra vår hälsa och samtidigt kan du utvidga ditt vaccinskydd. Vaccinerna är gratis för forskningspersoner.
Vacciner kan injiceras, ges i nässpraysform eller intas oralt. Vi utvecklar nya administreringssätt kontinuerligt. Som deltagare får du antingen ett forskningsvaccin eller ett placebopreparat. Forskningen kräver att du besöker mottagningen 4–7 gånger. Vi ger i förväg detaljerad information om forskningsförloppet, och din lämplighet för forskningen kontrolleras. För varje forskningsprojekt finns det en forskningsplan som godkänts av etiska kommittén samt läkemedelstillsynsmyndigheten och som iakttas noggrant.
Du kan sända ett e-postmeddelande till adressen vaccine@hus.fi om du är intresserad av att delta i vaccinforskning eller om du har några frågor om vår verksamhet.
Du kan läsa mer om MeVacs pågående och kommande forskningsprojekt på (länk till fliken Forskning). Du kan lämna dina kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig senare, om du inte hittar något lämpligt forskningsprojekt. Som deltagare söker vi ibland personer utan några bakomliggande sjukdomar, ibland personer som hör till vissa patientgrupper. Alla kontakter är konfidentiella.
Ta del av vår Dataskyddsbeskrivning.
Vid vårt vaccinforskningscentrum kan förutom personer utan bakomliggande sjukdomar också patienter som hör till universitetssjukhusets specialgrupper delta i forskning. När det gäller vissa sällsynta sjukdomar eller sjukdomar som förutsätter krävande vård betjänar vi hela Finland.
Våra lokaler har planerats för klinisk vaccinforskning, och vi kan i viss utsträckning ta och hantera blodprover. Vid vårt centrum kan all annan utom fas I-forskning bedrivas. För rekryteringen av forskningspersoner står många kanaler till förfogande, och bland dessa kan man välja de som lämpar sig bäst för var och en forskningsplan. Efter behov står också våra affärsverk och stödtjänster, till exempel HUS Apotek och HUSLAB, till förfogande. Hos oss svarar HUCS-institutet för avtal och ekonomi.
Mer information om våra pågående, kommande och avslutade vaccinforskningsprojekt.