Studerande inom social- och hälsovården
Praktikperioderna är en viktig del av social- och hälsovårdsutbildningen. Hos oss gör ungefär 5 000 yrkeshögskolestuderande och drygt 500 studerande på andra stadiet praktik varje år. En lyckad praktik är viktig med tanke på den studerandes kompetensutveckling och professionella utveckling.
Praktikplatserna för studerande vid läroverk på andra stadiet tillsätts centraliserats från läroverkens sida.
• Du som är studerande på andra stadiet, vänligen kontakta lärarna på ditt läroverk.
• Du som är lärare på andra stadiet, vänligen skicka in önskemålen om praktikplatser för höstterminen i slutet av mars och för vårterminen i slutet av oktober.
Mer information får du genom att kontakta oss på hyksklope@hus.fi.
Som akutvårdar-, barnmorske-, sjukskötar- eller hälsoskötarstuderande kan du göra praktikperioder av olika längd hos oss enligt din undervisningsplan.
Du kan göra praktik på en avdelning, poliklinik eller på någon forsknings-, rehabiliterings- eller åtgärdsenhet. Dessutom görs praktik hemma hos patienter och på distans.
Fysioterapeutpraktikant
Som fysioterapeutpraktikant kan du göra praktikperioder av olika längd på vår fysioterapienhet. Syftet med praktikperioden är att fördjupa den studerandes kompetens, till exempel genom att bedöma patienternas rörelse- och funktionsförmåga, genom träning, patienthandledning och bedömning av hjälpmedelsbehov. En del av våra patientgrupper har koncentrerats till specifika sjukhus, så patienterna som handleds under praktiken kommer från våra fysioterapienheter som erbjuder praktik.
Ergoterapeutpraktikant
Som studerande inom utbildningsprogrammet för ergoterapi inom yrkeshögskolan kan du göra praktikperioder av olika längd inom våra specialiteter och på olika resultatenheter under handledning av våra ergoterapeuter. Vi har praktikplatser i hela Nyland.
Under praktikperioderna får du fördjupa dina kunskaper inom bedömning av funktionsförmåga, att utföra ergoterapi individuellt och i grupp, patienthandledning, bedömning av hjälpmedelsbehov samt dokumentering av information. Under praktiken arbetar du på en enhet där patienterna består av barn, ungdomar eller vuxna. Ergoterapi kan genomföras både på vårdavdelningar och polikliniskt.
Röntgenskötarpraktikant
Som studerande inom utbildningsprogrammet för radiografi och strålbehandling kan du göra en praktik på 2–7 veckor hos oss. Praktiken görs på HUS Diagnostikcentrums olika enheter. På våra bilddiagnostikenheter har du möjlighet att sätta dig in i slätröntgenundersökningar, mammografi, tandbilddiagnostik, ultraljudsundersökningar, genomlysningsundersökningar, datortomografi, magnetkameraundersökningar, angiografiundersökningar och nuklearmedicinska undersökningar. Det finns möjlighet att göra strålbehandlingspraktik och nuklearmedicinsk praktik vid vårt Cancercentrum.

Bioanalytikerpraktikant
Som studerande inom utbildningsprogrammet till bioanalytiker kan du göra praktikperioder av olika längd på våra enheter vid Diagnostikcentrum. Under praktiken får du fördjupa din kompetens inom laboratoriearbete vad gäller preanalys och analys. HUS Diagnostikcentrum (HUSLAB och HUS Bilddiagnostik) erbjuder praktikplatser inom
- kundbetjäning och provtagning
- klinisk kemi
- genetik
- genetik och farmakologi
- klinisk mikrobiologi och virologi
- patologi
- klinisk fysiologi och nuklearmedicin samt
- klinisk neurofysiologi.
Munhygienistpraktikant
Som munhygieniststuderande kan du göra din två veckor långa praktik vid HUS Huvud- och halscentrum, Muskuloskeletal och plastikkirurgi, Enheten för sjukvård för barn och unga, Cancercentrum eller Hjärt- och lungcentrum. Under praktiken får du utveckla din samarbetsförmåga och sociala kompetens samt din kliniska kompetens inom munhälsovård. Dessutom är etisk kompetens och säkerhetskompetens en del av bedömningen. Målet är att du efter praktiken ska ha de kunskaper som krävs för att arbeta med olika yrkesgrupper i en ny verksamhetsmiljö och lyfta fram betydelsen av munvård där.
Fotterapeut
Som fotterapeutstuderande kan du göra en fördjupad praktikperiod inom HUS vid Mejlans tornsjukhus endokrinologiska poliklinik, vid Hud- och allergisjukhuset, vid Jorvs Diabetescenter och vid Pejas internmedicinska poliklinik. Praktiken görs i mångprofessionella arbetsgrupper.
Under praktikperioden fördjupar sig fotterapeutstuderande bland annat i vård och förebyggande av fotproblem hos diabetiker. Målet är att förstå mekanismen bakom att fotproblemen uppstår och att fördjupa sin kompetens inom olika delområden inom fotterapi.
Optometrist
Hjälpmedelsteknikerpraktikant
Som YHS-studerande inom hjälpmedelsteknik kan du göra din praktik vid HUS Hjälpmedelscentral inom den specialiserade sjukvården eller på hjälpmedelsenheter inom primärvården. Under praktiken får du fördjupa din kompetens inom bedömning av patienters rörelse- och funktionsförmåga och deras behov av hjälpmedel. Du får fördjupa dig inom handledning för att använda hjälpmedel och i dokumentering av detta. Inom underhållsverksamheten får du praktisera dokumentation och reparationsarbete av hjälpmedel. I reparationsarbetet deltar du som hjälpmedelsteknikerpraktikant i att reparera och göra periodiska underhåll av hjälpmedel. Våra patienter består av både vuxna och barn som behöver hjälpmedel.
INNEHÅLL