Poliklinik för långtidssjuka efter covid-19, Paciusgatan
Nyckelord:- corona
- coronavirus
Vid polikliniken på Paciusgatan vårdar vi patienter som är långtidssjuka efter covid-19. Vi tar emot patienter med läkarremiss.
Ett multiprofessionellt vårdteam ansvarar för vården av dig. Teamet består av två läkare, en psykologi, två fysioterapeuter och en socialarbetare. Vid behov konsulterar vi dessutom experter från olika specialiteter.
Sedan början av 2023 har vi också godkänt patienter vars covid-19-infektion konstaterats med ett hemtest, eftersom PCR-testning minskade väsentligt i slutet av 2022.
Vanliga frågor
Du kommer för vård vid polikliniken för långtidssjuka efter covid-19 med en remiss från en läkare. Kriterier för remiss är:
- Påvisad covid-19 -infektion (ett positivt PCR- eller antikroppstest eller sjukhusvårdad covid-19-infektion).
- Symtom i minst tre månader.
Sedan början av 2023 har vi också godkänt patienter vars covid-19-infektion konstaterats med ett hemtest, eftersom PCR-testning minskade väsentligt i slutet av 2022.
Remisserna styrs till HUS Fysiatris remisskorg.
När remissen kommer bedömer vi behovet av vård.
Tillsammans med ditt tidsbokningsbrev får du en blankett för förhandsinformation som du kan fylla i inför ditt första poliklinikbesök. Blanketten för förhandsinformation innefattar frågor om symtom, arbets- och funktionsförmåga samt psykologiska indikatorer som kartlägger din kapacitet.
Vid ditt första besök intervjuar och undersöker vår läkare dig och hänvisar dig vidare till nödvändiga undersökningar och eventuella konsultationer av specialister. Din läkare gör en vårdplan tillsammans med dig.
Det finns ännu inte mycket forskning om långtidssjuka efter covid-19. Därför är det väldigt viktigt med forskning. Vid polikliniken bedriver vi medicinskt forskningsarbete som aktiv medlem i ett internationellt nätverk av universitetssjukhus. Vi bjuder in patienter till en kohortstudie med uppföljning, där vi samlar in information från blanketten för förhandsinformation, mottagningsbesök samt uppföljning efter 3, 6 och 12 månader, antingen via en webblankett eller genom ett samtal från en skötare. Det är frivilligt att delta i studien.
Vanliga långtidssymtom på coronavirusinfektion är bland annat utmattning, minnesproblematik och koncentrationssvårigheter, huvudvärk, hosta, andningssvårigheter, rytmrubbningar samt muskelvärk och annan långvarig smärta. På vår poliklinik är din vård symtomenlig och rehabiliterande.
Våra behandlingsformer baserar sig på Världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer, tidigare forskningsdata om vård av symtom efter infektion och erfarenheter från motsvarande enheter i Storbritannien och Sverige.
Vi ger alla våra patienter psykoedukation, alltså utbildning och stöd i hur man hanterar sina symtom. Andra möjliga behandlingsmetoder är:
- symtomlindrande medicinering
- fysioterapeutiskt stöd, kartläggning av funktionsförmåga och handledning i motionsträning
- stödbesök hos psykolog
- nätterapi för långvariga och besvärande fysiska symtom samt HUS övriga nätterapier
- olika typer av egenvårdsprogram
- grupprehabilitering.
Vårt multiprofessionella vårdteam följer upp hur din rehabilitering fortlöper genom vårdsamtal och vid behov poliklinikbesök. Vid behov gör vi ett utlåtande om ditt rehabiliteringsbehov.
Syftet med den kohortstudie som görs på polikliniken är att kartlägga symtombilden för långtidssjuka efter covid-19 samt hur deras tillstånd påverkar arbets-, och funktionsförmågan, livskvaliteten, sömnen och sinnesstämningen. Vi försöker hitta information om prognosen för symtomen och faktorer som påverkar den. I studien ingår också ett kort neurokognitivt test där vi undersöker minne, pigghet, koncentrationsförmåga och uppmärksamhet. Dessutom undersöker vi patientens fysiska funktionsförmåga.
Syftet är att också undersöka de bakomliggande orsakerna till långvariga symtom efter covid-19. Vår forskningsgrupp nätverkar med forskare vid Helsingfors universitet som utreder immunologiska och genetiska faktorer vid sjukdomsfall. Vi ber patienterna vid polikliniken att lämna sitt samtycke till proven i Biobanken, vilket gör det möjligt att göra utredningar om orsaken till sjukdomen senare.
Vid polikliniken har också en studie om egenvård påbörjats. I studien indelas undersökningspersonerna slumpmässigt i tre kontrollgrupper. I den randomiserade kontrollerade studien jämförs två egenvårdsprogram och poliklinikens sedvanliga vård sinsemellan så, att alla grupper får sedvanlig vård, men för två av grupperna genomförs dessutom egenvårdsprogrammet.
Vår poliklinik ordnar utbildning för hälso- och sjukvårdspersonal, gör konsultationer samt nätverkar med andra instanser som vårdar långtidssjuka efter covid-19.
Patientportalen Maisa (opens in new window, links to another website)
Du kan sköta ärenden hos oss genom att logga in i patientportalen Maisa. När din vårdrelation inleds får du noggrannare information om vilka av Maisas tjänster du kan använda. Tjänsterna är bland annat tidsbokningar och blanketter för förhandsinformation.

Patientguide
I vår Patientguide hittar du svar på vanliga frågor om vad som sker före vården, under vården och efter vården.
