Gå till huvudinnehåll

Läkemedelsrådgivning för mammor – Teratologiska informationstjänsten

Nyckelord:
  • läkemedelsrådgivning för mammor

Vi ger information om läkemedel och övriga yttre faktorer som inverkar skadligt på fertilitet, graviditet och fostrets utveckling. Du får också råd om frågor kring läkemedel i samband med amning. Du kan kontakta oss redan när du planerar din graviditet.

På vår hemsida finns mycket baskunskap om läkemedel och behandling av vanliga graviditetsbesvär. Om du inte här hittar vad du letar efter, ring oss gärna.

Vi ingriper inte i vården av mamman, graviditeten eller barnet och vi ordinerar inga läkemedel. När tjänsten är stängd, vänligen kontakta din egen mödrarådgivning eller mödrapoliklinik. Om ditt ärende berör exponering i arbete och tillhörande risker, vänligen kontakta din företagshälsovård i första hand .

Vi kan också kontaktas av hälso- och sjukvårdspersonal, apotek, myndigheter och media. Hälso- och sjukvårdspersonal kan i patientärenden även kontakta oss via e-post på adressen: konsultaatiot.teratologinen@hus.fi. Vi besvarar inte e-postfrågor från allmänheten.

Om du inte hittar svaret på din fråga här kan du kontakta oss per telefon eller via chatten.

Aktuellt: Antiinflammatoriska medel

Observera att användning av antiinflammatoriska medel ska undvikas redan från och med den 20 graviditetsveckan. I sina ställningstaganden rekommenderar Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) att antiinflammatoriska läkemedel ska undvikas från och med den 20 graviditetsveckan.

Användningen borde begränsas till situationer där det inte finns några säkrare alternativ, dosen bör vara så liten som möjligt, och användningen begränsas till högst två dagar (EMA 2022, FDA 2020). Eventuell långvarigare användning måste diskuteras med den vårdgivande läkaren, och i denna situation ska läkaren bedöma riskerna och behovet i graviditetsuppföljningen.

Upprepad användning av antiinflammatoriska läkemedel under senare veckor kan skada fostrets njurfunktion och hjärtats kapacitet att hantera blodomloppet. Riskerna för fosterskador blir större ju längre graviditeten framskrider, och upprepad användning av antiinflammatoriska läkemedel är en kontraindikation från och med den 28 graviditetsveckan. Paracetamol är det primära alternativet, om smärtstillande läkemedel behövs.

Aktuellt: Influensavaccin

Motståndskraften minskar under graviditeten och medför att en influensainfektion under graviditeten oftare leder till svåra infektioner, så som lunginflammation. Därför rekommenderas influensavaccinet åt alla gravida oavsett graviditetslängd. Inaktiva influensavaccin är trygga och orsakar inte fosterskador.

Influensavaccinet kan tryggt tas även under amning

 

Aktuellt: Uppföljningsblankett per e-post.

Har du deltagit i vår uppföljningsundersökning under graviditeten och bett att få uppföljningsblanketten skickad per e-post? Uppföljningsblanketten skickas tre (3) månader efter den beräknade tiden. Om du inte inom denna tid har fått en länk till uppföljningsundersökningen till din e-post, var vänlig och kontrollera även skräppostmappen. Beroende på e-postkontots egenskaper kan länken ha styrts till skräpposten.

Feedback

Hittade du vad du sökte?