Gå till huvudinnehåll

Läkemedelsrådgivning för mammor – Teratologiska informationstjänsten

Nyckelord:
  • läkemedelsrådgivning för mammor

Vi ger information om läkemedel och övriga yttre faktorer som inverkar skadligt på fertilitet, graviditet och fostrets utveckling. Du får också råd om frågor kring läkemedel i samband med amning. Du kan kontakta oss redan när du planerar din graviditet.

På vår hemsida finns mycket baskunskap om läkemedel och behandling av vanliga graviditetsbesvär. Om du inte här hittar vad du letar efter, ring oss gärna.

Vi ingriper inte i vården av mamman, graviditeten eller barnet och vi ordinerar inga läkemedel. När tjänsten är stängd, vänligen kontakta din egen mödrarådgivning eller mödrapoliklinik. Om ditt ärende berör exponering i arbete och tillhörande risker, vänligen kontakta din företagshälsovård i första hand .

Vi kan också kontaktas av hälso- och sjukvårdspersonal, apotek, myndigheter och media. Hälso- och sjukvårdspersonal kan i patientärenden även kontakta oss via e-post på adressen: konsultaatiot.teratologinen@hus.fi. Vi besvarar inte e-postfrågor från allmänheten.

Om du inte hittar svaret på din fråga här kan du kontakta oss per telefon eller via chatten.

Influensavaccinet rekommenderas åt alla gravida

Motståndskraften minskar under graviditeten och medför att en influensainfektion under graviditeten oftare leder till svåra infektioner, så som lunginflammation. Därför rekommenderas influensavaccinet åt alla gravida oavsett graviditetslängd. Inaktiva influensavaccin är trygga och orsakar inte fosterskador.

Influensavaccinet kan tryggt tas även under amning.

Förkylning och hosta- grundvården är viktig och medicineringen bör vara kortvarig

Förkylning under graviditeten behöver ofta inte behandlas med läkemedel. Symptomen brukar lätta tillräckligt mycket om man vilar sig, dricker något varmt och andas vattenånga. Vissa läkemedel kan användas för att behandla förkylningssymtom under graviditeten. 

Om näsan är täppt kan man använda nässpray som innehåller xylometazolin eller oxymetazolin. De drar samman blodkärlen i nässlemhinnan, vilket gör att svullnaden går ned och det går lättare att andas genom näsan. Följ doseringsanvisningarna noggrant!
 
Hostmediciner är oftast inte särskilt effektiva och vanligtvis finns det ingen anledning att använda dem. Många hostmediciner innehåller flera aktiva beståndsdelar, vars påverkan på fostret inte är känd. Om hostan är så besvärande att den måste lindras kan man under graviditeten använda hostmediciner som innehåller dextrometorfan (mot torr hosta) eller bromhexin (slemlösande).

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen! Berätta om hur vi kan förbättra den här sidan.

Berätta om hur vi har lyckats eller hur vi kan förbättra den här sidan.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.