Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 17.1.2023 11.26

Vi rekommenderar alla att kvittera den nya Kanta-informationen som mottagen i Kanta-tjänsterna

På grund av ändringar i välfärdsområdena ges information om Kanta-tjänsterna på nytt till alla medborgare. Det är viktigt att kvittera informationen som mottagen på Mina Kanta-sidor för att säkerställa att uppgifterna även i fortsättningen cirkulerar smidigt inom den offentliga hälso- och sjukvården.

Nainen kirjoittaa kännykällä.

Från och med 1 januari 2023, då välfärdsområdena inlett sin verksamhet, kan kundens uppgifter utnyttjas och användas inom social- och hälsovården i större utsträckning än tidigare i samband med vård eller service. Därför får alla medborgare ta emot ny information om Kanta-tjänsterna i hela landet.

Kunden tar emot den nya informationen om Kanta-tjänsterna på Mina Kanta-sidor eller i samband med besök inom hälso- och sjukvården. HUS rekommenderar alla att kvittera informationen som mottagen i Kanta-tjänsterna omedelbart. När kunden loggar in på Mina Kanta-sidor öppnas en informationstext i ett nytt fönster på förstasidan. Efter att kunden eller den som sköter ärenden för kundens räkning har markerat att informationen om Kanta-tjänsterna har tagits emot går det att sköta ärenden på Mina Kanta-sidor.

I Nyland lämnas patientuppgifter ut på basis av mottagen information om Kanta-tjänsterna

I Nyland svarar sex regioner för att ordna tjänsterna. Offentliga tjänstetillhandahållare inom hälso- och sjukvården i Nyland kan lämna ut patientuppgifter till varandra utan tillstånd av kunden. Utlämnandet är möjligt då kunden tagit emot informationen om Kanta-tjänsterna. Om kunden inte vill att patientuppgifter ska lämnas ut i Nyland kan hen begränsa utlämnandet genom att meddela förbud mot utlämnande.

När kunden kvitterat informationen som mottagen i Kanta-tjänsterna säkerställer hen att uppgifterna i ärenden inom den offentliga hälso- och sjukvården cirkulerar och står till vårdpersonalens förfogande. Principen om användning av uppgifter förblir densamma som tidigare: uppgifterna används endast i samband med vård eller service.

Läs mer i Kanta.fi-webbplatsens pressmeddelande. Hur rör sig mina uppgifter i välfärdsområdena? - Medborgare - Kanta.fi

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen! Berätta om hur vi kan förbättra den här sidan.

Berätta om hur vi har lyckats eller hur vi kan förbättra den här sidan.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.