Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 8.4.2020 14.02

Vården av coronaviruspatienter på Kirurgiska sjukhuset inleds 9.4.2020

Nyckelord:
  • Kirurgiska sjukhuset

​​​​​​​Omvandlingen av Kirurgiska sjukhuset till ett sjukhus för vård av coronaviruspatienter har framskridit snabbt och de första coronaviruspatienterna flyttar över till sjukhuset på torsdag, 9.4.2020. Patienterna kommer till Kirurgiska sjukhuset endast på beslut av läkare som förflyttning mellan sjukhus.

HUS berättade 27.3 att Kirurgiska sjukhuset omvandlas till ett sjukhus för vård av coronaviruspatienter. Efter beslutet har förberedelserna gjorts i snabb takt. Funktionerna i Kirurgiska sjukhuset har under veckan som gått i huvudsak flyttats över till Ögon-öronsjukhuset, Kvinnokliniken och Kliniken för cancersjukdomar som alla finns på Mejlans sjukhusområde.

Vården av coronaviruspatienter på Kirurgiska sjukhuset inleds den 9 april 2020. Patienterna flyttar över till sjukhuset från HUS övriga sjukhus. I början vårdas patienterna på en intensivvårdsavdelning och en vårdavdelning. I ett senare skede kan ytterligare en intensivvårdsavdelning och vårdavdelning tas i bruk.

HUS personal har fått utbildning i vård av coronaviruspatienter och flyttat över till Kirurgiska sjukhuset från flera andra HUS-sjukhus.

Läget för coronaviruspatienterna är fortfarande lugnt på HUS. För närvarande har HUS ca 110 patienter i sjukhusvård och av dem ca 40 i intensivvård.

"Vården av coronaviruspatienter fortsätter också på HUS övriga sjukhus. Vi tar nu avdelningarna på Kirurgiska sjukhuset i bruk för att underlätta situationen för de andra sjukhusen och för att bereda oss på att mängden patienter som är i behov av sjukhusvård ökar de närmaste dagarna", säger medicinalchef Eero Hirvensalo.

Personer som fått coronavirussmitta eller misstänker smitta kan inte direkt söka vård på Kirurgiska sjukhuset, utan de ska kontakta den egna hälsostationen eller Jourhjälpen 116 117. I nödsituationer ska man ringa nödcentralen. På Kirurgiska sjukhuset finns ingen separat jourpoliklinik.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.