Gå till huvudinnehåll

Pressmeddelande Publicerad 13.9.2021 13.16

Tillgången till coronavirusvaccin i Nyland är mycket god

Nyckelord:
  • corona
  • koronarokote
  • coronavirus

HUS Apotek kan leverera coronavirusvaccin till kommunerna i Nyland i den mängd som motsvarar efterfrågan. Tillgången till vaccin begränsar inte vaccinationernas framskridande.

I HUS Apoteks lager finns det gott om både Modernas och BioNTech-Pfizers coronavirusvaccin.”Vi kan leverera så mycket vaccin till kommunerna som de behöver. Tillgången till vaccin utgör inget hinder för att vaccinationerna framskrider”, berättar Kerstin Carlsson, direktör för HUS Apotek.

I HUS område används ett gemensamt tidsbokningssystem för coronavaccinationer. “I tjänsten Coronavaccinbokning.fi ser vi att det finns lediga tider för vaccinationer i alla kommuner inom HUS område. Dessutom kan man i flera kommuner få vaccination utan tidsbokning på “walk in” och “pop up”-vaccinationspunkter. Det här betyder att alla har möjlighet att ta vaccinet”, säger biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen.

Inom HUS område har man i alla kommuner övergått till ett intervall på 6 veckor mellan den första och andra vaccindosen. I tjänsten Coronavaccinbokning.fi kan den som ska vaccineras själv gå in för att tidigarelägga tidpunkten för den andra vaccindosen.

Samhället öppnas som bäst tack vare att befolkningen innehar en fullständig vaccinationsserie. “Detta kommer oundvikligen att leda till att de som saknar vaccinationsskydd blir mer sårbara. Två vaccindoser ger ett utmärkt skydd mot sådan allvarlig coronavirussjukdom som kräver sjukhusvård. Vi är beredda att snabbt börja ge de tredje vaccindoserna till grupper som fastställts av Institutet för hälsa och välfärd. Förhoppningsvis kommer beslutet snart att fattas”, säger Ruotsalainen.

THL föreslår en tredje coronavaccindos för vissa grupper – för resten av befolkningen utvärderas läget under hösten (1.9.2021)