Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 29.9.2020 10.01

Styrelsens beslut 6.4: Raseborgs dygnet-runt jour fortsätter som allmänmedicinsk och akutmedicinsk jour

HUS ökar snabbt sin kapacitet för coronavirustestning. Projektplanen för Dals sjukhus framskrider och HUS grundar tillsammans med de andra universitetssjukhusen ett ömsesidigt patientförsäkringsbolag.  

Raseborgs sjukhus samjour ändras till allmänmedicinsk och akutmedicinsk jour 

HUS styrelse beslöt efter omröstning att den nuvarande samjouren vid Raseborgs sjukhus ändras till en allmänmedicinsk och akutmedicinsk jour som fungerar dygnet runt. För detta ansöker HUS om tillstånd från Social- och hälsovårdsministeriet. På samma gång görs en plan för hur verksamhetsprofilen för Raseborgs sjukhus borde utvecklas i fortsättningen, för att bäst motsvara befolkningens behov. Det finns möjlighet att stärka serviceutbudet i synnerhet med avseende på rehabiliteringstjänster. 

Vården för personer som insjuknar akut tryggas: I Raseborg kvarstår en regional dygnet runt-jour. Jouren är i fortsättningen en allmänmedicinsk och akutmedicinsk jour. Därutöver stärks tjänsterna inom den prehospitala akutsjukvården. Sådan operationsverksamhet som kräver anestesi överförs till HUS andra sjukhus. I den verksamhet som överförs handlar det om ungefär 1000 ingrepp som utförs dagtid per år. På Raseborgs sjukhus har det inte förekommit operationsverksamhet under jourtid. 

”Verksamheten på Raseborgs sjukhus fortsätter och vidareutvecklas. Ändringen i jourmodellen stärker patientsäkerheten. Jourenhetens funktionssäkerhet ökar märkbart och verksamhetens kvalitet tryggas då operationerna av de patienter som akut insjuknat allvarligast flyttar över till större enheter”, säger chefsöverläkare Markku Mäkijärvi. 

På mötet framfördes också ett motförslag, enligt vilket Raseborgs samjour hade fått fortsätta tills vidare i enlighet med utredningsgruppens förslag tills det västnyländska landskapet grundats. Efter omröstning mellan förslaget och motförslaget godkändes det ursprungliga förslaget med rösterna 11-5. En röstade blankt.  

Styrelsen behandlade Raseborgs sjukhusprofil senaste gång på sitt möte 2.3.2020 och fattade då beslut om remissbehandling. Utlåtanden om arbetsgruppens slutrapport om verksamhetsmodellen för sjukvården på Raseborgs sjukhus samt allmänt om Raseborgs sjukhusprofil begärdes av nämnderna inom HUCS sjukvårdsområde, Västra Nylands sjukvårdsområde, Lojo sjukvårdsområde och nämnden för den språkliga minoriteten samt Raseborgs, Hangö och Ingå kommuner. 

Styrelsen behandlar utvecklingen av Raseborgs sjukhusverksamhet nästa gång då Social- och hälsovårdsministeriet fattat beslut i saken.  

För mera information: chefsöverläkare Markku Mäkijärvi, markku.makijarvi(at)hus.fi 

HUS satsar på kvaliteten och patientsäkerheten  

Styrelsen fick en översikt av kvalitets- och patientsäkerhetsrapporterna för 2019 samt godkände kvalitets- och patientsäkerhetsplanen för år 2020. I kvalitets- och patientsäkerhetsrapporten för 2019 lyftes i synnerhet fram uppföljningen av farliga situationer i samband med införandet av det nya patient- och klientdatasystemet Apotti samt utmaningar ifråga om tillgången till vård.   

Apotti togs i bruk på Pejas sjukhus i november 2018. Uppföljningen av effekterna i samband med införandet i Pejas var ett av fokusområdena för patientsäkerheten 2019. Uppföljningen av Apottis inverkan på patientsäkerheten är i fokus också år 2020 då införandet av Apotti expanderar inom HUS.  

Det viktigaste utvecklingsprojektet inom kvalitet och patientsäkerhet är införandet av kvalitetssystemet, Joint Commission International (JCI), och ansökandet av ackrediteringsstatus. JCI-ackrediteringen kommer i framtiden också att utgöra en central referensram för kvalitetsstyrning inom HUS process för egenkontroll.  

För mera information: Kvalitetsöverläkare Sanna-Maria Kivivuori, sanna-maria.kivivuori(at)hus.fi, tfn 050 427 9685  

Beredningen av Dals samsjukhus framskrider 

Styrelsen godkände efter omröstning projektplanen för Dals samsjukhus som HUS berett tillsammans med Helsingfors stad. Förslaget godkändes med rösterna 9─5. 3 röstade blankt. Kostnadskalkylen för projektet är 838 miljoner euro.  

Styrelsen beslöt att frågan om huruvida logistiktunneln mellan Mejlans och Dals ansluts till projektplanen avgörs separat i ett senare skede. Kostnadskalkylen för logistiktunneln är 18 miljoner.  

Enligt planerna ska sjukhuset ha 922 vårdplatser som fördelas jämnt mellan den psykiatriska och den somatiska vården. HUS vuxen- och barnpsykiatri samt neurologisk rehabilitering och ungefär hälften av Helsingfors stads somatiska vårdplatser kommer enligt planen att finnas på Dals sjukhus. Sjukhuset som byggs på Dals sjukhusområde och planeras i samarbete mellan HUS och Helsingfors stad kommer att byggas stegvis under 2020-talet.  

Styrelsen förutsätter att den psykiatriska avdelningsvården planeras som en helhet inom HUS område så att de psykiatriska avdelningsplatserna inte minskar till följd av projektet.  

Som primärt finansieringsarrangemang bereder man nu grundandet av ett gemensamt fastighetsaktiebolag för HUS och Helsingfors stad. 

Projektet framskrider som beslutsärende till fullmäktige, som behandlar projektet och dess finansieringsplaner 11.6.2020. 

För mera information Investeringsdirektör Anne Priha, anne.priha(at)hus.fi 

Ömsesidigt patientförsäkringsbolag grundas 

Riksdagen godkände år 2019 patientförsäkringslagen som ersätter den nuvarande patientskadelagen. Ur sjukvårdsdistriktens perspektiv är den största förändringen i lagen att ersättandet av patientskador från och med ingången av år 2021 inte längre kan ordnas med full självrisk via Patientförsäkringscentralen. För att ersätta patientskador behöver sjukvårdsdistrikten teckna en separat försäkring från försäkringsbolaget. Patientförsäkringscentralen har sagt upp HUS nuvarande försäkring och den slutar gälla 31.12.2020. 

Sjukvårdsdistrikten har hittills skött patientförsäkringen för hela den offentliga hälso- och sjukvården inom sitt område. HUS och de andra universitetssjukvårdsdistrikten har tillsammans utrett möjligheterna för att grunda ett samägt ömsesidigt försäkringsbolag. Via det ömsesidiga försäkringsbolaget finansierar man patientskaderiskerna. På så sätt kan distrikten själva hantera sina risker, kostnaderna minskar och reserveringarna fås på rätt nivå. Också transparensen förbättras.

Enligt den utredning som sammanställts om bolaget skulle investeringen vara fullt avskriven inom några år (2 ─5 år) eftersom försäkringsavgifterna via det egna ömsesidiga försäkringsbolaget är förmånligare än via bolag som verkar på marknaden. 

Styrelsen godkände kostnaderna på 60 000 euro för beredning av patientförsäkringsbolaget år 2020 och fattade beslut om att starta verksamheten 1.5.2020 för bolaget som går under namnet Suomen keskinäinen potilasvahinkovakuutusyhtiö (ung. Finlands ömsesidiga patientskadeförsäkringsbolag) Styrelsen beslöt att för fullmäktige föreslå ett anslag på 10 047 725 euro i budgetens investeringsdel för grundandet av bolaget. 

För mera information:   

Förvaltningsdirektör Lauri Tanner, lauri.tanner(at)hus.fi  

Teppo Heikkilä valdes till förvaltningsöverläkare 

Styrelsen beslöt att välja medicine doktor Teppo Heikkilä till förvaltningsöverläkare på HUS. Tjänsten söktes av två personer av vilka endast Heikkilä uppfyllde behörighetskraven. Heikkilä har varit tf förvaltningsöverläkare sedan maj 2019. Teppo Heikkilä har tidigare bland annat arbetat som överläkare på Social- och hälsovårdsministeriet åren 2013─2017.  

HUS fördubblar återigen sin kapacitet för testning av coronaviruset 

Styrelsen behandlade som extra ärende ökningen av kapaciteten för coronavirustestning. Styrelsen beslöt att skaffa en betydande mängd Amplidiag Easy-utrustning samt tillhörande covid-19-tester av Mobidiag Oy, för att användas inom HUS Diagnostikcentrum de följande sex månaderna. På grund av det brådskande läget görs detta som direktupphandling.   

HUS meddelade för en vecka sedan att man höjer sin testningskapacitet till 1000 analyser per dygn. Tack vare styrelsens upphandlingsbeslut kan testningskapaciteten snabbt ökas till 2000 ─2500 tester per dygn. 

För mera information: 

Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik, tfn 050 427 2469, lasse.lehtonen(at)hus.fi 

Tilläggskostnad på ca 200 miljoner på grund av coronavirusepidemin 

Verkställande direktör Juha Tuominen informerade styrelsen om de ekonomiska effekterna av coronavirusepidemin för HUS och dess medlemskommuner. Beredskapen och kostnaderna för bekämpningen av epidemin kommer år 2020 att synas i synnerhet som ett växande underskott. Kostnadstrycket år 2021 riktas i första hand på faktureringen av medlemskommunerna, då expedieringen av köerna för icke-brådskande vård som flyttats över från 2020 inleds. Den totala ekonomiska effekten av coronavirusepidemin på HUS område är enligt en grov bedömning i nuläget ungefär 200 miljoner euro. 

För mera information: Verkställande direktör Juha Tuominen, kaarina.heikinheimo@hus.fi

Protokoll och alla beslut ​

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.