Gå till huvudinnehåll

Pressmeddelande Publicerad 10.6.2021 13.20

Seri-stödcentret vid HUS undersöker och vårdar personer som utsatts för sexuellt våld inom Nyland också på sommaren

Nyckelord:
  • HUS
  • Kvinnokliniken
  • sexuellt våld

Besöksantalet i Seri-stödcentret ökar särskilt under sommarmånaderna. HUS vill påminna om att personer som utsatts för sexuellt våld vårdas dygnet runt också på sommaren, oberoende av kön och sexuell läggning. Det lönar sig att söka sig till undersökningar och vård med låg tröskel. Kontakt med stödcentret fås dygnet runt på numret 040 701 8446.

Antal första besök i Seri-stödcentret månatligen 2018–2020.

Seri-stödcentret som finns i Kvinnokliniken, HUS, (Haartmansgatan 2, Helsingfors) har under sina fyra första år undersökt och vårdat över 1 600 personer som utsatts för sexuellt våld.

”Vi har kunnat göra rättsmedicinska och medicinska undersökningar utan dröjsmål också under coronaviruspandemin. Vi har också kunnat erbjuda nödvändiga psykosociala stödtjänster. I sommar fortsätter verksamheten utan avbrott”, berättar avdelningsläkare Riina Korjamo.

Våldtäktsoffer genomgår en rättsmedicinsk undersökning med provtagning som görs jourmässigt och som är tillgänglig dygnet runt, när det är mindre än tre dygn sedan övergreppet inträffade. Tjänster inom psykiskt stöd, dvs. krisstöd som tillhandahålls av psykologer, socialarbetare och sjukhuspastorer, finns tillgängliga under vardagar. Man kan söka sig till Seri-stödcentret inom en månad efter övergreppet.

”Rättsmedicinska prover samt prover av blodburna och sexuellt överförbara sjukdomar tas jourmässigt men vi strävar efter att koncentrera övriga undersökningar till dagtid. Innan du kommer till stödcentret kan det vara bra att ringa vårt journummer för att få det första besöket ordnat så smidigt som möjligt”.

Seri-stödcentret är en stödenhet för personer som utsatts för sexuellt våld. Personer som är över 16 år kan söka sig till enheten själv, tillsammans med anhöriga eller hänvisad av en myndighet inom en månad efter övergreppet. Man kan söka hjälp oberoende av om man har anmält det våld man utsatts för till polisen. Tjänsterna är avgiftsfria.

Om det gått mer än en månad sedan övergreppet kan man söka hjälp t.ex. på hälsovårdscentralen i det egna området, familjerådgivningen, hos kommunens sexualrådgivare eller via olika organisationer. Unga under 16 år vårdas på Nya barnsjukhuset.

Läs mera

 

För mera information: Avdelningsläkare Riina Korjamo

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.