Gå till huvudinnehåll

Artikel Publicerad 19.9.2020 11.25

”Rädslan är alltid störst i början”

Nyckelord:
  • artikel
  • Husari

HUS överläkare i infektionssjukdomar Asko Järvinen säger att infektionssjukdomar alltid intresserat människor. ”Infektioner är ofta skrämmande eftersom de kan hota vem som helst och hotet känns lätt personligt.”

Under de senaste månaderna har Asko Järvinen intervjuats av journalister så gott som varje dag, ibland flera gånger per dag. Under den pågående coronaepidemin har hans vanliga jobb, med patientarbete, administrativa frågor på infektionskliniken och arbete med frågor som berör antibiotikaresistens, fått ge vika. I stället fylls dagarna av möten, e-post och intervjuer – alla med anknytning till coronaviruset (covid-19).

”Det är mycket viktigt att folk får information. Det handlar ofta om skrämmande saker”, säger Järvinen.

Internt har det varit viktigt att ta fram riktlinjer för personalen och att informera om det rådande läget. Enligt Järvinen har HUS så många olika former av verksamhet att allmänna råd inte alltid kan tillämpas. 

”Någon kan tycka att åtgärderna kanske slagit över, att en del skyddats för mycket men så är det med alla infektionssjukdomar, i synnerhet i början då smittorisken ännu är okänd.”

Vårdarbetet under det nya coronaviruset skiljer sig på många sätt från tidigare smittsamma virus.
  
”Tidigare har vi fokuserat på att känna igen smittsamma patienter och patienter som är farliga för vårdpersonalen. I den här epidemin finns det ändå många som smittar utan att de har symtom”, säger Järvinen. 

Risken att bli smittad av symtomfria personer har lett till att behovet av skyddutrustning är enormt. 

”Vi använder samma mängd skyddsutrustning på några dagar som vi normalt använder under ett helt år. Vem kan gardera sig inför en sådan situation på förhand?”

Människan, djuren och naturen är sammankopplade

Järvinen är en förespråkare för det så kallade One health-perspektivet som lyfter fram att människans hälsa är sammankopplad med djurens hälsa och med naturen. Enligt honom är det nya coronaviruset på sätt och vis ett One Health-problem, ifall uppgifterna om att viruset hoppat från ett djur till ett annat och sedan till människan stämmer

”Kanske det visar att vi är närmare naturen än vi tror.”

Smittsamma sjukdomar som spritt sig från djur är ändå ingen ny företeelse – under de senaste 20 åren har det funnits flera allvarliga epidemier. Järvinen nämner sarsepidemin (2003–2004), fågelinfluensan (2005) och svininfluensan (2009). Under fågelinfluensan byggdes pandemiberedskapen i Finland upp. Svininfluensan, som startade i Mexiko, visade sig till slut vara mindre farlig än man trott. Ändå anser Asko Järvinen att vi kan lära oss av den.

”I de länder där epidemin bröt ut först, Mexiko och England, var dödligheten större under den andra vågen. Det visar att folk började bete sig annorlunda när de inte längre var rädda.”

I de länder som nu sakta börjar öppna upp samhällsfunktioner gäller det därför att fortsätta bete sig vettigt och hålla distans.

Bra att tänka annorlunda

Järvinen inledde sin karriär inom farmakologi och klinisk farmakologi och jobbade även med inre medicin. Till slut blev det infektionssjukdomar, mycket tack vare uppmuntran från infektionsklinikens tidigare överläkare professor Ville Valtonen. 

”De andra hade lärt sig att tänka på bakterier och virus, jag hade lärt mig att tänka på mediciner. Kanske det har varit till nytta att tänka lite annorlunda.”

Från medicinerna kommer också Järvinens intresse för antibiotikaresistens och användningen av antibiotika – ett område där han gärna samarbetar med nordiska kolleger. 

”Genom att jämföra med varandra kan man lära sig av sina egna processer – det är sådant som genast gynnar patientvården.”

Text: Lina Laurent

Husari 3/2020

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.