Gå till huvudinnehåll

Pressmeddelande Publicerad 17.11.2022 12.07

Överkonsumtion av anfallsläkemedel är en riskfaktor för att migränen blir kronisk

Migrän är en mycket vanlig sjukdom. Cirka 18 % av kvinnor och 6 % av män lider av sjukdomen åtminstone i något skede av livet. Migränens aktivitet och därmed dess inverkan på livet varierar avsevärt mellan olika människor- och även hos samma människa i olika livsskeden.

Överkonsumtion av anfallsmedicin är en riskfaktor för läkemedelsutlöst huvudvärk och huvudvärken kan leda till att migränen blir kronisk.   Kronisk migrän är den svåraste formen av sjukdomen. Då har patienterna migränsymtom nästan hela tiden och det kan vara svårt för patienten att urskilja när det föregående anfallet slutar och nästa anfall börjar.  

Typiskt med sicksackmönster i synfältet

Typiska symtom på migrän är huvudvärk, illamående och sensorisk överkänslighet. Ungefär en tredjedel av migränpatienterna får i början av anfallen en s.k. aura, vars typiska uttrycksform är ett växande sicksackmönster i synfältet.

”Hörnstenar vid behandling av tillfälligt symptomatisk migrän är undvikande av faktorer som utgör en risk för anfall samt effektiv anfallsbehandling, såsom antiinflammatoriska läkemedel eller triptaner. Grunden för en aktivare behandling av migrän är däremot förutom att undvika faktorer som är en riskfaktor för anfall, även profylaktisk läkemedelsbehandling och å andra sidan beaktande av faktorer som utgör en risk för att migränen blir kronisk”, säger specialistläkare i neurologi Ville Artto vid HUS.

Nytt anfalls- och profylaktiskt läkemedel till salu

Inom läkemedelsbehandlingen av migrän har betydande framsteg gjorts under de senaste åren i.o.m. en bättre förståelse av mekanismerna för hur sjukdomen uppstår. Den kalcitoningenrelaterade peptiden (CGRP) anses vara en viktig signalsubstans vid migränanfall. Antikroppar som påverkar dess funktion har redan i några år använts för profylaktisk behandling av svår migrän.

De första CGRP-antagonisterna, dvs. gepanterna, har fått försäljningstillstånd denna höst. Gepanter kan användas för både anfallsbehandling och profylaktisk läkemedelsbehandling av migrän. Det är möjligt att de är säkrare än de nuvarande målsökande läkemedlen även hos patienter med artärsjukdom. Dessutom är det möjligt att gepanter inte utgör en riskfaktor för läkemedelsutlöst huvudvärk.  

Suorana HUSista-informationsmöte 17.11.2022: Vad är aktuellt inom behandlingen av migrän? 
Se inspelningen på YouTube genom att klicka på denna länk.

 

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.