Gå till huvudinnehåll

Pressmeddelande Publicerad 25.11.2021 18.22

Omfattande munskyddsrekommendation och rekommendation om distansarbete för hela Nyland

Nyckelord:
  • corona
  • maskisuositus

Den regionala samordningsgruppen i Nyland har beslutat om munskyddsrekommendation för alla 12 år fyllda oberoende av vaccinationsskydd. På området har även införts rekommendation om distansarbete. Rekommendationen är i kraft till 16.1.2022.

Användning av munskydd rekommenderas i alla offentliga utrymmen inomhus samt i trafikmedel där det vistas andra personer. Därmed rekommenderas användning av munskydd också på läroanstalter från årskurs 6. Privata aktörer rekommenderas förutsätta att både personalen och kunderna använder munskydd under offentliga tillställningar, i butiker, i kollektivtrafiken och i övriga klientutrymmen. 

Arbetsgivare uppmanas ordna distansarbete för alla sådana arbetsuppgifter där det ens tillfälligt är möjligt. Ifall distansarbete inte är möjligt, rekommenderas arbetsgivaren att ge anvisningar om användning av munskydd i alla arbetsutrymmen, även om det skulle vara möjligt att hålla säkerhetsavstånd. På arbetsplatserna ska måltider och kaffepauser spridas ut, och man bör noggrant överväga behovet av personliga möten. 

I koordineringsgruppen ansåg man det nödvändigt att ytterligare begränsa offentliga tillställningar som ordnas i kommunerna i Nyland. En snabb beredning av ärendet har inletts. 

De rekommendationer och restriktioner som den regionala samordningsgruppen i Nyland har slagit fast finns här. 

Mera information för media:  
Kontaktuppgifter till HUS medietjänst