Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 30.11.2021 15.28

Offer för sexuellt våld uppskattar sensitivt bemötande

Nyckelord:
  • Seri-stödcentret
  • Kvinnokliniken

Utredningar och stödtjänster för våldtäktsoffer centraliseras i Finland till Seri-stödcentren. Enligt en enkät som genomfördes bland klienter hos Seri-stödcenter upplevdes ett sakkunnigt bemötande som betydelsefullt när det sker utan brådska och inte skuldbelägger. Efter händelsen förhindras brottsanmälan vanligen av undvikande, och detta är en utmaning för dem som ger psykosocialt stöd.

Kuvituskuva: hoitaja ja potilas Seri-tukikeskuksen ovella

På Kvinnokliniken öppnades år 2017 Finlands första Seri-stödcenter för personer över 16 år som fallit offer för sexuellt våld. Man kan söka sig till stödcentret inom en månad efter händelsen, oavsett om man har polisanmält händelsen.

I forskningsprojektet som koordinerades av Seri-stödcenter utreddes bakgrundsinformation om klienter hos stödcentret, omständigheter i anknytning till brottsanmälan, brottsprocessens framskridande och erfarenheter av stödcentrets tjänster samt med metoder inom register- och enkätundersökning. Projektets delrapport publicerades 30.11.2021.

Enkätundersökning kartlade brottsoffers upplevelser

Cirka 200 klienter hos Seri-stödcenter svarade på enkäten. Svaren visade att tidigare erfarenheter av fysiskt och psykiskt våld var vanliga. Tidigare erfarenheter kan påverka hur offret reagerar i en situation med våld.

Enligt registerundersökningen lämnade ett betydande antal kunder en brottsanmälan. Det vanligaste motivet för att polisanmäla brottet var enligt enkäten viljan att förhindra att någon annan skulle råka ut för samma sak, information om handlingens brottsliga karaktär eller önskan att få rättvisa. Brottet anmäldes inte för att man ville glömma händelsen, var rädd att rättsprocessen skulle bli för tung eller att man upplevde skam för händelsen.

Respondenterna i enkäten var nöjda med de tjänster de fick vid Seri-stödcenter. Majoriteten av de svarande använde centrets stödtjänster och upplevde att stödet var tillräckligt. Man hade dock önskat bland annat bättre tillgång till uppföljande vård, längre stödperioder och lokala tjänster.

Efter att delrapporten publicerats 30.11 fortsätter studien med en mer detaljerad analys av de uppgifter som redan samlats in och en ny registerstudie som kombinerar registerdata om klienter hos HUS Seri-stödcenter och andra Seri-stödcenter i Finland.

Publikationen har förverkligats som en del av implementeringen av statsrådets utrednings- och forskningsplan för år 2020.

Mer information:

Riina Korjamo, projektledare, avdelningsläkare, HUS Seri-stödcenter

Texten är en sammanfattning av det ursprungliga meddelandet

Bakgrund för klienter hos Seri-stödcenter, användning av stödtjänster och brottsprocessens framskridande -delrapport

Mer information om forskningsprojektet

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.